Resetten tijdens je vakantie, is het gelukt?

Ingrid avatar - Geniet van het leven

BLOG – Hoe zit jij vandaag achter je bureau? Waarschijnlijk met de armen nog bruin en de haren nog licht door de zon. Zo met je vakantie-snoet voor je computer, je vingers op het toetsenbord, snakkend naar een Italiaanse espresso. Of toch niet. Bij jij een van die mensen die niet kon wachten om weer te beginnen. Heimwee naar je collega’s, naar de rust van het kantoor of het ritje naar welk werk dan ook. Automatenkoffie; doe er nog maar eentje! De hamvraag: doe je het werk waar je blij van wordt? Heb je je dat tijdens je vakantie afgevraagd? En, wat was het antwoord?

Minder op vakantie focussen

Voor de onderste helft van Nederland is de vakantie voorbij. Die beginnen vandaag weer met werken. De middenmoot doet dat op 26 augustus en als je in het noorden woont, start je de volgende maand pas, op 2 september. Dan is de vakantie helemaal voorbij en gaan we weer in het gareel, beetje mopperend over het verlies van dat vrije en blije gevoel?

Ik probeer me tegenwoordig minder op vakantie te focussen. Ik wil me in het dagelijkse leven goed voelen en zin hebben in de dag. Dus ook als ik werk. Dat betekent dan ook geen gestrompel richting de redactie, maar fluitend de laptop open doen. Dat wil ik. Dat werk niet als werk voelt zeg maar. Maar hé; ook ik ben maar een mens. Dus roepen dat ik helemaal geen vakantie nodig heb om me happy te voelen, is klinkklare onzin.

 

Want die gezellige redactie en die lekkere werkplek wennen snel. Vaak heb je na een aantal minuten de vakantieverhalen wel gehoord en opvallend detail: ze lijken zoveel op elkaar. Aan foto’s kijken moet je al helemaal niet beginnen, want dan komt er de eerste dag geen werk uit je handen. Zeg breed glimlachend: ‘oh, ik heb ze inderdaad op Facebook voorbij zien komen, top’ (= duim omhoog). 

Kan dat niet anders?

Naast al die vakantiefoto’s kreeg ik in de vakantieperiode ook veel berichten toegezonden met heel basale en soms filosofische uitspraken. Vanaf verschillende vakantieadressen. Waarschijnlijk zit toch iedereen zich heel bewust te zijn van allerlei zaken als hij een aantal dagen of weken niet werkt. Dat is best een bijzonder fenomeen. Ineens denk je: hoe doe ik het eigenlijk? Of: Kan dat niet anders? Wil ik dit wel? Is het wel zo gezellig?

Leg een schriftje aan met iedere vrijdagmiddag een overdenking

Er worden bij ondergaande zon, op stranden, tijdens lange autoritten en zomerse wandelingen heel wat diepgaande gesprekken gevoerd ofwel denkpatronen ontrafeld. Samen of in je eentje. Kommer en kwel? Nee joh, dat is geweldig! Daardoor kun je de vakantie gebruiken om te resetten. De vraag is natuurlijk of je nieuwe voornemens, na dat resetten, enige tijd stand houden. Ik bedoel: is het niet slimmer om dit wekelijks (dagelijks zal ik je niet aandoen) te doen? Een schriftje aan te leggen met daarin iedere vrijdagmiddag even een overdenking, of op maandagochtend een doelstelling. Ook als je geen vakantie hebt. 

Dat is helemáál een gemiste kans

Wie dit pas weer oppakt met een volgende vakantie, kan lang wachten. Namelijk een jaar. Ben je één van de gelukkigen die vaker op vakantie gaat, dan blijkt dat ook weer te wennen en blijven steeds vaker die diepgaande gesprekken uit. Weg overdenking. Weg resetten. En dat is helemáál een gemiste kans. 

Is het mijn tijd wel waard?

Wekelijks dus. En nu wil ik je niet iets opleggen, maar wel inspireren. Zo ben ik begonnen met een bullet journal. Zo’n zelfgemaakte agenda, to-do list, inspiratielijst, dagboekachtig boekje. Daar maak ik helemaal geen toestand van. Gewoon lekker af en toe wat inschrijven, zaken in bijhouden, maar wel op een creatieve manier en het zet me aan het denken. Want er zijn ook lijstjes met doelen. Wekelijkse doelen, jaarlijkse doelen en je ziet in één oogopslag waar je niet aan toe gekomen bent (is niet afgevinkt) en ga ik dat morgen dan wel doen? Is het mijn tijd wel waard? 

De day after de vakantie

Hé, dat zet zoden aan de dijk als je je tijd goed en vooral op een leuke manier wilt besteden. Over dat bullet journal schreef ik een artikel dat binnenkort online komt. Dus daar kun je nog alles over lezen. Maar nu even terug naar de dag van vandaag. De day after de vakantie. Probeer het nu eens anders aan te pakken. Te voelen hoe je er zit, en er iets moois van te maken. Enne… een aantal van die uitspraken die ik toegezonden kreeg, deel ik met je. Je weet nooit waar het goed voor is. Alhoewel; dat weet ik wel. En jij ook. 

Wil je iets?

Ga er dan voor.

Zorg dat het gebeurt.

Het enige wat zomaar uit de lucht

komt vallen is regen.

Eerst vond ik hem flauw, maar toen dacht ik: zit wat in! Aan de bak dus. En toen kreeg ik er nog eentje: 

Stop overthinking

You can’t control

Everything.

Just let it be.

Tsja.. dat lijkt het tegenovergestelde. Moest ik ook over nadenken. Maar dat wat je niet kunt veranderen, kun je beter maar laten gaan. Anders frustreert het maar. En bovendien… toen kreeg ik net de volgende toegezonden: 

Niet alles wat je kwijtraakt is een verlies. 

Dus de angst er iets van of door kwijt te raken, kun je ook maar beter loslaten. Heeft geen zin, geen nut, treft geen doel. Weg met die angst. En als klap op de vuurpijl kwam deze uitspraak voorbij: 

Be kind to unkind people, they need it the most.

Werkse vandaag.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top