Vanaf de Domtoren klinkt vanavond ‘De do do do de da da da’, herken je het? 

Nederland kent een heuse Beiaardschool in Amersfoort. Deze maakt deel uit van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daar kun je een diploma behalen in het bespelen van een carillon. Dat deed ook Malgosia Fiebig die vanavond de klokken van de Utrechtse Domtoren laat klinken. Suffe muziek? Allerminst. Je hoort Sting en The Police! 

Vanavond om acht uur kun je naast De do do do de da da da ook Message in a bottle van The Police horen. Helemaal ten gehore gebracht door het carillon bespeeld door Fiebig. Ook spelen pianisten Jeroen van Veen en Mike del Ferro mee. 

Beiaardconcert vanaf de Domtoren

Het is het laatste beiaardconcert van dit seizoen vanaf de Domtoren. Toch besteden we er nog even aandacht aan om zijn unieke karakter. De playlist bestaat namelijk ook nog uit onder andere Walking on the moon, Every Little thing she does is Magic en Fields of gold en Englishman in New York van Sting. 

Om beiaardier te worden, moet je een heuse studie volgen. De beiaardierschool, opgericht in 1953, heeft twee carillons tot haar beschikking. Studenten en docenten verzorgen wekelijks muzikale bijeenkomsten. Naast deze voltijdopleiding kun je ook bij Beiaardcentrum Nederland een deeltijdopleiding volgen en er is een cursus voor amateurs.

Daar zijn geen directe omwonenden en daar kunnen studenten ‘voor het echie’ spelen

De opleiding maakt deel uit van het conservatorium waar je, naast de algemene vakken, specifieke vakken op het gebied van beiaardier volgt. Omdat een beiaard een instrument is dat je overal kunt horen, oefenen studeren op een studieklavier. Met klankstaafjes in plaats van klokken. Op de Amersfoortse berg staat een kleine toren en een beiaard. Daar zijn geen directe omwonenden en daar kunnen studenten ‘voor het echie’ spelen. 

Vijftig klokken

Wat een carillon nu precies is? Een zwaar wegend instrument dat uit maar liefst vijftig klokken bestaat. Het gewicht van een klok bepaalt de toonhoogte. Een klok die acht keer zo zwaar is, is een octaaf lager. De Utrechtse klokkenspelvereniging pakt hier regelmatig mee uit. Het met een klavier bespeelbaar instrument bestaat uit minstens 23 gegoten bronzen klokken.

In ons land kennen we sinds de zestiende eeuw het carillon. Daarna raakte het een tijd lang in de vergetelheid, maar sinds de negentiende eeuw kreeg de beiaard het aanzien terug. Tegenwoordig is het vooral cultureel erfgoed en wordt er zorgvuldig op gepast.

Wist je trouwens dat Malgosia Fiebig eerst aan de Muziek Academie van Gdansk studeerde en daar haar Master of Music voor orgel en koordirectie haalde? In 1999 haalde ze haar diploma als beiaardier. Toen ze in 2004 naar Nederland verhuisde haalde ze haar bachelor of music in carillon performance. 

Wereld beiaardcongres

Vanavond speelt Fiebig in het kader van het negentigjarig bestaan van de Utrechtse Klokkenspel Vereniging. Utrecht heeft bovendien de organisatie in handen van het Wereld Beiaardcongres in 2023. Dus dat belooft nog heel wat en dat kon de beiaard wel eens meer populair maken dan ooit. 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top