Zelf een Boekspot beginnen?

In de buurtsuper van het kleine Groningse dorp Holwierde is een Boekspot. Midden in de winkel staat een mooie zwarte boekenkast, een leestafel en een gezellige mevrouw die alles beheert, maar vooral in is voor een praatje. Mensen brengen een boek en nemen er ook weer eentje mee. 

Eigenlijk is Boekspot een soort openbare boekenkast, voor iedereen toegankelijk. Gratis en gerund door vrijwilligers die op hun eigen manier het uitleenpunt mogen vormgeven. Een concurrent voor de bieb? Geenszins, zo menen de medewerkers. Het is juist een mooie aanvulling. Het verschil met de bibliotheek is dat je het boek van Boekspot zo lang mag houden als je wilt. 

Een Boekspot in het theater

Ook Groningen heeft een Boekspot. In gang gezet door Biblionet Groningen, het centrale aanspreekpunt voor alle boekspots in Nederland. ‘Lees een boek en deel een boek’, wordt het genoemd. Je kunt zelfs op een sticker voorin het boek schrijven wat je er van vond, zodat anderen sneller hun keuze kunnen maken. 

En zo zijn er al veel locaties in Nederland waar een Boekspot wordt gerealiseerd, denk aan scholen, universiteiten, café’s en theaters. Zoals in Theater Aan de Slinger in Houten. In de foyer is een boekenkast geplaatst waar mensen boeken kunnen achterlaten, lezen of meenemen. Er is naast deze ‘literaire foyer’ ook een leestafel neergezet. Tijdens de openingsuren van het theater kunnen mensen gebruik maken van de Boekspot en de leestafel. 

Een eigen Boekspot starten

De boeken die worden uitgeleend worden door mensen zelf ingebracht. Er wordt niet gekeken naar wat iemand meeneemt of weer terugbrengt. Als je maar lekker leest. Bovendien gaat het ook om het sociale contact dat mensen met elkaar hebben als ze bij Boekspot boeken komen halen of brengen. 

Wie zelf een boekspot wil starten, kan de lokale bibliotheek om hulp vragen of de site van Biblionet Groningen raadplegen. Het schijnt dat je voor 69 euro een kaststicker krijgt met de spelregels, een deursticker voor je locatie en tweehonderd stickers voor op de boeken. Een goeie boekenkast moet je zelf even regelen. 

Vijfhonderd boeken per week wisselden van eigenaar

In het Utrechtse Hoog Catharijne was tot begin dit jaar ook een Boekspot. Daar was het motto: je levert een gelezen boek in en pakt een nieuwe terug. Wel vijfhonderd boeken wisselenden per week van eigenaar. Vanwege het verdwijnen van de doorgang waar Boekspot gevestigd was, moest het ‘boekenhok’ zoals het wel genoemd werd, daar weg. Tot verdriet van veel leesliefhebbers.

Het verschil met de kleine kastjes in tuinen en langs de weg waar mensen boeken in kunnen zetten en er ook weer eentje uit kunnen nemen, de zogenoemde mini-libraries of Little Free Libraries, is dat er bij Boekspots bibliotheken betrokken zijn. 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top