Dat is leuk nieuws! Kronkels van Carmiggelt verschijnen in stripvorm

Ken je Simon Carmiggelt nog? De schrijver van heel veel zogenoemde Kronkels, oftewel cursiefjes ofwel korte columns in het Parool. Striptekenaar Dick Matena heeft een groot aantal Kronkels tot strip bewerkt. 

Carmiggelt overleed in november 1987 en publiceerde veertig jaar lang bijna dagelijks een cursiefje. Hij werd vooral bekend door de gebundelde boekjes naar aanleiding daarvan en zijn televisieoptredens. 

Simon Carmiggelt

Schijnbaar eenvoudige Kronkels

De laatste Kronkel van Carmiggelt, niet alleen schrijver, maar ook journalist en dichter, verscheen in 1983. Kenners roemen zijn schijnbaar eenvoudige verhaaltjes door de geraffineerde constructie en zeer wel afgewogen formuleringen. Ze vertegenwoordigen vaak een treurigheid die op een bijzonder humoristische wijze wordt neergezet. En met steeds minder woorden, wist hij steeds meer te zeggen. 

Strips van schrijver en tekenaar Matena

Het boek Kronkels, in het najaar te koop voor 25 euro, zal zowel door schrijf- als stripliefhebbers worden gewaardeerd. Wie het werk van Matena kent weet dat hij ook literaire romans zoals Kort Amerikaans van Jan Wolkers, De Avonden van Gerard Reve en Kaas en Dwaallicht van Willem Elsschot in stripvorm heeft bewerkt. Matena is niet alleen tekenaar maar ook schrijver en besteedde dan ook veel aandacht aan het integraal verwerken van tekst in zijn beeldromans. 

Foto Carmiggelt: nationaal archief

Foto Matena: Door Vera de Kok – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37535591

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top