Moestuin in maart: zaaien!

In maart worden de dagen al een stuk langer en ook de zon laat zich steeds langer zien. Een heerlijke tijd om buiten te zijn. In maart zijn er al heel wat groenten die je kan zaaien en zijn er volop klusjes te doen. Kortom: het moestuinseizoen is geopend!

Elk jaar is het opnieuw een verassing wat het nieuwe seizoen je brengt. Mislukkingen, maar ook dingen waarvan je van te voren nooit had gedacht dat het zou gaan lukken. Heb je trouwens nog geen moestuin? Dan is maart de ideale maand om er eentje te beginnen.

Maak de moestuingrond klaar

Bepaal eerst waar je moestuin komt en maak vervolgens de bovenlaag goed los met een spitvork. Egaliseer de grond en maak de dikke kluiten klein. De bovenlaag moet een fijne structuur hebben.

Check de zuurtegraad van je moestuin, is deze te zuur? Doe dan wat kalk door de grond. Bevat je grond teveel kalk dan kan je dit oplossen door tuinturf toe te voegen aan de bodem. Heb je al een moestuin en in januari nog geen (biologische) meststoffen toegevoegd dan kan je dit nu alsnog doen voor het zaaien van de plantjes. Hierdoor maken ze een goede start.

Wat kan je buiten zaaien in maart?

Heb je in februari nog geen zaadjes besteld dan is maart toch echt het moment om dat te doen. Gebruik kiemkrachtig zaad wat niet te oud is. Controleer altijd de houdbaarheidsdatum. Heb je twijfels? Doe dan de kiemproef. Dat doe je door een vel keukenpapier nat te maken en vervolgens strooi je daar zaadjes overheen. Houd het papier de dagen erna vochtig en kijk hoeveel zaadjes er gaan kiemen. Is het minder dan de helft? Gooi de zaadjes dan weg.

Let in maart altijd op de temperaturen voordat je buiten gaat zaaien. Is het niet te koud voor het jaar dan kan je het volgende zaaien: doperwten, peultjes, kapucijners, spruitjes, spinazie, snijbiet, radijs, raapstelen, rapen, postelein, wortelen, prei en tuinbonen. Zaai niet te diep. Kleine zaadjes hebben aan 1 centimeter voldoende, grotere zoals die van tuinbonen zaai je dieper in de grond.

Is de grond toch nog iets te koud? Dan kan je de grond opwarmen door deze van te voren af te dekken met plastic. Dit doet je dan tien dagen voordat je begint met zaaien.

Wat kan je binnen zaaien in maart?

Heb je een kas dan zijn de mogelijkheden meteen een stuk groter. Maar ook thuis in je vensterbank kan je nu groenten voorzaaien, zodat je straks grote planten hebt die je uit kan planten. Je kan de volgende groenten in maart zaaien: andijvie, komkommer, kervel, aubergine, broccoli, koolsoorten, pepers, paprika, peterselie, prei en postelein.

Ga je voorzaaien dan is het handig om speciale zaaigrond te kopen die kant- en klaar is. Wat ook ideaal is zijn turfpotjes die je later met potje en al in de grond kan zetten. De wortels groeien gewoon door het potje heen. Ook perspotjes die gemaakt zijn van samengeperst potgrond en zand kan je zo in de grond zetten. Verder zijn zaaibakken met doorzichtig plastic kapjes erop ideaal. In zo’n zaaibak blijft de vochtigheidsgraad namelijk altijd hetzelfde. Je kunt ze zelfs kopen met ingebouwde elektrische verwarming.

En dan is het wachten

Vergeet niet om na het zaaien de grond nat te maken. Doe dit voorzichtig, het zaad moet natuurlijk niet wegspoelen. Gaan de zaailingen groeien dan moet je nog steeds voorzichtig zijn met water geven. Wanneer het voldoende regent hoef je geen extra water te geven. Plantjes rotten door te veel water weg. Dat is zeker niet de bedoeling! Wacht geduldig tot je plantjes bovenkomen. De ene soort doet er langer over dan de andere. Zo komt een slaplantje na enkele dagen al boven en duurt het weken voordat een worteltje kiemt.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top