Zo maak je een verrukkelijke vegetarische lasagne

Het is je in de hectiek rondom het coronavirus misschien ontgaan, maar het is deze week de Nationale Week zonder Vlees. Het voornaamste argument voor deze week is de impact van minder vlees eten op het klimaat.

Uit onderzoek van Blonk Consultants blijkt dat iedere volwassene die deze week geen vlees eet, in z’n eentje maar liefst 130 liter water, 76 kilometer autorijden aan CO2-uitstoot en 770 gram dierenvlees bespaart. Initiatiefneemster Isabel Boerdam: “Als je deze cijfers vertaalt naar een jaar lang één dag in de week geen vlees eten, dan heb je het al over 1000 liter water, 565 kilometer autorijden en 6 kilo dierenvlees per persoon. Laat staan als we dit met heel Nederland twee of drie dagen per week doen! Wat mij betreft is minder vlees eten de lekkerste en gemakkelijkste manier om iets goeds te doen voor de wereld om ons heen. Die vegetarische maaltijd maakt een wezenlijk verschil.”

Heb jij inspiratie nodig voor een vegetarisch recept en hou je van lasagne? Dan hebben wij een heerlijk recept voor je. Heb je nog wat groentes over? Ideaal, want voeg zelf toe wat je lekker vindt.

Ingrediënten:

  • 1 pakje volkoren lasagnebladen
  • eventueel vegetarisch gehakt (of mozzarella kaas)
  • twee blikken (a 400 gram) tomatenblokjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 prei
  • champignons
  • halve courgette
  • stuk of zes cherrytomaten
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden
  • 100 gram geraspte kaas
  • 1 bosje basilicum
  • Snufje zout en peper

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Hak de knoflook fijn en snipper de ui en fruit deze met wat olie in een pan. Heb je vegetarische gehakt gekocht voeg die dan nu toe. Maar je kan dit recept ook prima zonder gehakt maken. Snij de paprika, champignons, courgette en prei fijn en voeg deze samen met de Italiaanse kruiden (1,5 theelepel) toe. Laat even bakken en voeg daarna ook de blikken tomaten toe. Breng het geheel aan de kook en laat zonder deksel op hoog vuur door pruttelen. Doe dit minstens een kwartier. Heb je tijd over? Laat dan drie kwartier sudderen. Dat komt de smaak ten goede. Ben je bijna klaar? Pluk dan wat basilicum en snij deze in reepjes en roer ze door je saus.

Tot slot is het tijd voor het opbouwen van de lasagne. Schep wat saus in een ingevette lasagnevorm, daarna de lasagnebladen, saus, lasagnebladen, saus etc. Heb je mozzarella kaas gekocht maak daar dan ook een laag van. Eindig met de saus. Halveer de cherrytomaatjes en leg die op de saus, strooi er nog wat geraspte kaas en Italiaanse kruiden (0,5 theelepel) overheen.

Bak in de oven in 35-40 minuten gaar. Wacht bij het serveren nog even vijf minuten wanneer de schaal uit de oven komt, dan kan de lasagne nog iets ‘inklinken’. Je hebt vast nog wel wat van je bosje basilicum over, zet op tafel en strooi er nog wat blaadjes overheen.  Eet smakelijk!

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top