Wat Googelde Nederland het meest in 2019?

We gaan alweer richting het eind van 2019. De tijd lijkt vaak voorbij te vliegen. Reden voor een terugblik. En wel op de zoekopdrachten die booming waren dit jaar.

Sommige gebeurtenissen lijken dan toch al langer terug dan gedacht. Zo ging dat jaar toch wat minder snel. In dit overzicht zijn de maandelijkse zoekopdrachten met de snelste stijging te zien is.

Januari

In januari dit jaar begint, net als vorig jaar, het populaire programma Wie is de Mol?. Uiteraard is er al interesse in carnaval en blijkbaar vragen velen zich af of het gaat sneeuwen deze maand; op 22 en 30 januari wordt veel gezocht op ‘sneeuw’. En sneeuwen deed het. Ook wordt de serie Judas, over Willem en Astrid Holleeder, vanaf deze maand uitgezonden op RTL 4. De snelste stijgers waren echter de volgende:

1. Julen: de peuter Julen valt in een illegale waterput in Spanje, een 13-daagse zoektocht volgt. Als hij eenmaal gevonden is, is het jongetje helaas niet meer in leven.
2. Nashville-verklaring: ook wel homohaatmanifst genoemd. Hierin staat hoe christenen moeten leven en homoseksuele relaties en transgenderisme worden hierin afgewezen.
3. Paulien van Deutekom: de 37-jarige schaatster overlijdt aan longkanker, ze werd in 2008 wereldkampioen allround.

Februari

Geen schrikkeljaar, dus februari heeft maar 28 dagen. In die tijd wordt op internet veel gezocht naar Temptation Island, Max Verstappen en de Formule 1, de Champions League en uiteraard een ander soort liefde: Valentijnsdag. Ook wordt veel gezocht naar Karl Lagerfeld; het mode-icoon met zonnebril en witte staart overlijdt op 19 februari. De echte toppers?

1. Apex Legends: dit gratis battle-royale-spel wordt onaangekondigd gelanceerd. Na een week spelen 25 miljoen gamers het spel.
2. De Luizenmoeder: seizoen 2 van de serie begint.
3. Temptation Island: het is wederom tijd voor Temptation en daarmee leedvermaak. Of toch niet? De redelijk voorbeeldige deelnemers zorgen voor teleurgestelde kijkers.

Maart

Duncan Laurence wordt in maart bekendgemaakt als inzending voor het songfestival, Thierry Baudet wint veel stemmen en Yolanthe en Wesley gaan scheiden. Er is een aanslag in Utrecht met meerdere dodelijke slachtoffers. En ook meerdere bekende mensen laten het leven in maart; zanger Keith Flint (The Prodigy), acteur Luke Perry (Riverdale, en veel meer) en model en Miss Teenanger Universe Lotte van der Zee (20) overlijdt tijdens haar wintersportvakantie. Allemaal houden ze het internettende volk bezig. En terecht.

1. Aanslag Utrecht: schietpartij in een tram aan het 24 Oktoberplein, er is sprake van een terroristisch motief en er vallen vier doden.
2. Thierry Baudet: wint met zijn partij Forum voor Democratie de meeste zetels (13) tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.
3. Keith Flint: de zanger van de dance-act The Prodigy berooft zichzelf op 49-jarige leeftijd van het leven in zijn huis vlak bij Londen.

April

April. De maand van Koningsdag, Avengers Endgame, hiphopartiest Nipsey Hussle die voor zijn kledingwinkel werd doodgeschoten, de acht aanslagen in Sri Lanka op eerste paasdag, Pasen en… de Pasapas. Verder bestond april uit zoekopdrachten naar:

1. Notre-Dame: er breekt brand uit in de kathedraal, vierhonderd brandweermannen proberen het vuur te blussen. Een groot deel van het dak en de torenspits gaan verloren.
2. Tottenham: Ajax speelt het eerste deel halve finale tegen Tottenham. Uit wint Ajax met 1-0. De latere wedstrijd, thuis, wordt in de laatste seconden verloren. Geen finale.
3. Game of Thrones: de eerste aflevering van seizoen 8 wordt uitgezonden via Ziggo, het is het laatste seizoen. Bijna niemand is te spreken over hoe de serie eindigt.

Mei

Mei staat vooral in het teken van Europese gebeurtenissen. De Ronde van Italië, verkiezingen voor het Europese Parlement, ramadan, het songfestival en het overlijden van coureur Nikolaus (Niki) Lauda. Ook wordt er veel gezocht naar, en meegeleefd tijdens, de zoektocht naar de Belgische Julie van Espen, die later in het Albertkanaal in Antwerpen wordt gevonden. De meeste aandacht gaat uit naar:

1. Europese Parlementsverkiezingen: de PvdA is met vijf zetels uiteindelijk de grote winnaar.
2. Eurovisiesongfestival: Duncan Laurence wint met zijn nummer Arcade. Nederland wint voor het eerst na de winst in 1975 weer eens het songfestival!
3. Thijs Hermans: ook wel de ‘hondenuitlatermoordenaar’. Hermans vermoordt in de Scheveningse Bosjes en op de Brunssummerheide mensen die hun hond uitlaten. Er vallen drie doden.

Juni

In juni is Nederland in de ban van de processierups. Met z’n brandharen zorgt het diertje voor symptomen als jeuk, rode ogen, een loopneus en een kriebelkeel. Eiken worden gemeden en het lijkt alsof de rups overal ter sprake komt. Naast de rups, is er interesse in het volgende:

1. WK Vrouwenvoetbal 2019: de Oranje Leeuwinnen laten een slagveld achter zich en spelen de finale tegen het sterke team van de VS. Nederland pakt zilver.
2. Maarten van der Weijden: zwemt voor tweede jaar op rij zijn vierdaagse Elfstedenzwemtocht, dit jaar maakt hij deze wel af. Hij haalt zo’n zes miljoen euro op voor strijd tegen kanker.
3. Martine Bijl: de 71-jarige zangeres, actrice, presentatrice en meer, overlijdt aan de gevolgen van een hersenbloeding uit 2015.

Juli

Storm Area 51 en ‘Wat is Area 51?’ worden veel gezocht in Google. En dat er vanaf juli nieuwe seizoenen van La Casa de Papel en Stranger Things op Netflix te zien zijn, is wel duidelijk. Ook naar het grote tennistoernooi Wimbledon en een WhatsApp-storing die op 3 juli plaatsvindt, wordt veel gezocht. Maar vooral als er overledenen zijn, lijkt heel Nederland te Googelen. De top 3 van juli:

1. Cameron Boyce: de 20-jarige Disney-ster overlijdt in zijn slaap een een epileptische aanval.
2. Tour de France: 106e editie van de Tour loopt van 6 tot en met 28 juli en wordt gewonnen door Egan Bernal, Steven Kruijswijk wordt derde voor Nederland.
3. Rutger Hauer: de Nederlandse acteur, die bekend werd met zijn rol als Floris in de gelijknamige serie, overlijdt op 75-jarige leeftijd.

Augustus

Augustus staat in het teken van sport(ers), het Lowlandsfestival, Miley Cyrus die zoent met Kaitlynn Carter, de zelfmoord van miljonair en veroordeeld zedenmisdadiger Jeffrey Epstein, het EK Hockey voor vrouwen (gewonnen door Nederland) en de F1 in Hongarije, waarbij Verstappen tweede wordt. Ook zijn veel mensen al op zoek naar informatie over wanneer Expeditie Robinson begint (op 1 september). Maar de meeste aandacht ging uit naar:

1. Ajax PAOK en Ajax APOEL: Champions League, en Ajax gaat goed; één gelijkspel en drie keer winst.
2. Roelf Bouwmeester: de 21-jarige topatleet, sprinter, wordt opgepakt op Sziget Festival (Hongarije) voor het verkopen van drugs.
3. Prinses Christina: de jongere zus van Beatrix overlijdt op 72-jarige leeftijd.

September

September betekent Prinsjesdag op de derde dinsdag. Er is veel interesse in Disney+, een nieuwe streamingdienst die een maand lang gratis te gebruiken is. En vliegmaatschappij Thomas Cook gaat failliet. In de top 3 van deze maand zit ook een oude bekende uit de maand juli:

1. Derk Wiersum: de 44-jarige advocaat wordt bij zijn woning doodgeschoten, waarschijnlijk omdat hij de kroongetuige Nabil B. in het Marengo-onderzoek verdedigt.
2. iPhone 11: Apple presenteert drie versies van de iPhone 11, een ‘budget’-versie, Pro en Pro Max.
3. Area 51: een grap uit juni loopt uit op een eventuele bestorming van de streng bewaakte militaire basis in Amerika, maar loopt af met een sisser. Twee Nederlandse YouTubers worden opgepakt omdat zij op het Area 51-gebied betreden.

Oktober

In oktober gebeurt er veel. Er staan boze boeren met hun trekkers op het Malieveld. Het is Halloween, en dat feest leeft steeds meer in Nederland, de wintertijd gaat in en het bestaan van het ‘spookgezin’ in een boerderij in Ruinerwold komt aan het licht. Verder zorgt Fortnite met haar stunt voor paniek bij gamers; de game gaat opeens op zwart en na een paar dagen verschijnt pas de nieuwe versie, Chapter 2. Ook is er de moord op twee schoonmakers, een stel, in Pathé Groningen en Max Verstappen wordt zesde op de Grand Prix van Mexico. De meest stijgende zoekopdrachten waren die naar:

1. Dag van de Leerkracht 2019: op zaterdag 5 oktober is het de Dag van de Leerkracht. Valt deze in het weekend, dan wordt de lerarendag verplaatst naar een schooldag. Maandag 7 oktober worden leraren dit jaar in het zonnetje gezet.
2. Iris Hond: gossip in Nederland. De affaire die Marco Borsato en pianiste Iris Hond tien jaar terug hadden, wordt naar buiten gebracht.
3. Boerenprotest: op 1 oktober begint het boerenprotest. Boeren willen respect voor hun sector en willen voorkomen dat de veestapel gehalveerd moet worden. Zo’n 2.200 tractoren rijden naar het Malieveld, 1.136 kilometer file wordt veroorzaakt.

November

Heel populair in november: Black Friday. Op 9 november is het ook dertig jaar na de val van de Berlijnse Muur. Het Parool blikt terug op een eigen artikel na de val van de Muur en het NRC komt met beelden van toen en nu. Museo del Prado bestaat dit jaar tweehonderd jaar, de F1 in Brazilië wordt geracet en de premies van de zorgverzekering worden bekendgemaakt door zorgverzekeraars. Wat waren de favoriete onderwerpen?

1. Bridget Maasland: nog meer roddels over BN’ers. Bridget Maasland en de twintig jaar jongere André Hazes junior hebben een relatie.
2. Black Friday: vrijdag 29 november begint Black Friday. Tijd voor flinke, of een beetje, korting en een dikke omzetpiek.
3. Sinterklaasjournaal: Sint komt aan in het land en het Sinterklaasjournaal kan beginnen. Ook op sinterklaasgedichten wordt veel gezocht.

December

De maand is nog niet op z’n eind gelopen, maar op tot aan 11 december zijn er al een aantal populaire zoekopdrachten gedaan. Te beginnen met Fiona Viotti, een (nu voormalige) getrouwde lerares van dertig uit Zuid-Afrika, die een relatie had met vijf scholieren. Ook Duindorp kan niet ontbreken; in het Haagse dorp vinden al dagen rellen plaats door het schrappen van vreugdevuren. Met tal van vernielingen en arrestaties tot gevolg. Uiteraard wordt er weer veel gezocht op Mick’s Rijmwoordenboek.

Ook Spotify Wrapped is populair, de muziekstreamingdienst biedt luisteraars een gepersonaliseerd overzicht van de favoriete nummers en artiesten van het jaar. Verder zal de lijst uiteindelijk zeer waarschijnlijk bestaan uit zoekopdrachten die we elk jaar doen. Zoals de Top 2000, de Oudejaarstrekking, vuurwerk en Serious Request.

*Dit overzicht is tot stand gekomen op basis van data uit Google Trends. In Nederland van 1 januari 2019 tot en met 10 december. Hierbij werd gekeken naar de snelste stijgers, op onderwerpen en zoekopdrachten.

Bron: Pricewise internetsensaties 2019

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top