Waarom het lastig is om te zeggen: laat me even

‘Doe niet zo ongezellig’, ‘kom eens uit je hok’. Je hoort het je collega’s al zeggen. Als je een introvert type bent, heb je echter niet altijd zin om te kletsen of mee te lunchen. Maar nu is er de cursus: Introvert Like a Boss. 

Het is een Instagramcursus die jou leert om je grenzen aan te geven. “Een introvert persoon is niet per se stilletjes en heel verlegen, maar haalt juist energie uit alleen zijn in plaats van allerlei sociale aangelegen,” vertelt de dertigjarige ontwikkelaar van de cursus Charlotte van ’t Wout aan Metro. 

Je kiest regelmatig voor afzondering

Als introvert type heb je echter veel minder behoefte aan prikkels van buitenaf om je op te laden en kies je regelmatig voor afzondering. Juist daar krijg je dan energie van. Het is goed voor te stellen dat werken in een drukke omgeving niet altijd prettig is, waarin je steeds wordt afgeleid door collega’s die een praatje willen maken. 

Wie geen zin heeft met collega’s koffie te drinken, moet dat aangeven. Volgens Van ’t Wout is dat niet raar. Het is juist goed om te melden. Ook het woord nemen tijdens brainstormsessies gaat introverte types niet altijd makkelijk af. Ze wegen hun antwoorden goed af en houden vaker dan nodig hun mond. 

Signaal: oortjes inpluggen

Het is volgens de onderneemster heel belangrijk een goeie plek te hebben op kantoor, zodat je je af en toe kunt afsluiten en kunt aansluiten als je daar aan toe bent. “Je kunt ook je oortjes inpluggen, al luister je geen muziek. Dat geeft ook een signaal af.”

Het is in alle gevallen belangrijker duidelijk te maken wat je wilt. Zeg gewoon dat je een momentje voor jezelf wilt. Daarna kun je best weer het hoogste woord hebben. Introverte mensen zijn niet per definitie ‘stille Willie’s’. Maar ze hebben gewoon af en toe hun momenten nodig. En dat mag best gezegd worden. 

Grenzen stellen

Al met al is het belangrijk vaker je grenzen te stellen, op een creatieve manier de situatie beïnvloeden of een andere mindset aannemen, meent Van ’t Wout. Haar Instagramcursus staat sinds 20 augustus online. 

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top