Geld en rekenmachine

Veranderen van zorgverzekering? Hier moet je op letten

Tot 31 december kun je nog wisselen van zorgverzekering. Veel mensen gaan er in deze periode dan ook eens goed voor zitten om hun verzekering kritisch door te nemen. Zeker nu de premies de pan uit rijzen loont het om te bekijken of je niet teveel betaalt en nog ergens op kunt besparen. Opvallend is wel dat de afgelopen jaren maar zo’n 6 procent van de verzekerden overstapte.

Het is ook niet voor iedereen even helder waar je precies op moet letten bij de keuze voor een nieuwe polis. Nu.nl heeft alles eens op een rijtje gezet. Hier de belangrijkste punten:

Aanvullende verzekering

Denk er eens goed over na of je wel een aanvullende verzekering nodig hebt, het scheelt namelijk behoorlijk in je maandelijkse premie. Zo’n 84 procent van de Nederlanders heeft een aanvullende verzekering en naar schatting maakt de helft daarvan er nauwelijks gebruik van. Maak eens een overzicht van de kosten die de afgelopen drie tot vijf jaar gedekt zijn door de aanvullende verzekering. En ga dan eens na of dat eigenlijk wel uit kon als je dat bedrag afzet tegen het bedrag dat je daardoor extra aan premie hebt betaald. Het gaat bij een aanvullende verzekering vooral om kosten voor fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en brillen/lenzen. Als je gedisciplineerd genoeg bent om de premie die je uitspaart door geen of een minder uitgebreide aanvullende verzekering te nemen apart te zetten, dan kun je dat potje altijd nog gebruiken voor eventuele kosten die je dan zelf moet betalen.

Alleen een aanvullende verzekering nemen voor een bril of lenzen kan bijna nooit uit. Dan moet je echt ook gebruik maken van andere ‘zorg’ uit het pakket, anders ben je duurder uit. Ben je mantelzorger? Dan vergoeden sommige verzekeraars mantelzorgvervangende zorg of een mantelzorgmakelaar. Dat zou de investering waard kunnen zijn.

Vergelijkingssites

Maak gebruik van meerdere vergelijkingssites om zorgverzekeraars onderling te vergelijken. Bijvoorbeeld die van Independer, de Consumentenbond en Zorgkiezer. Neem er de tijd voor, dan weet je zeker dat je een afgewogen keuze maakt. Natuurlijk hoeft dat niet ieder jaar, maar het is verstandig om je er eens in de zoveel tijd weer even in te verdiepen. Je persoonlijke situatie kan tenslotte behoorlijk veranderen in een paar jaar tijd en binnen je verzekering kunnen ook dingen gewijzigd zijn. Je oude verzekering opzeggen moet voor 1 januari, een nieuwe afsluiten kan tot 1 februari. Maar als je dat eerder doet kun je gebruik maken van de overstapservice.

Eigen risico verhogen

Je kunt ook besparen door je eigen risico te verhogen. Maar 13 procent van de mensen kiest daarvoor, terwijl de helft van de bevolking het verplichte eigen risico niet eens vol maakt. Dat bedrag van 385 euro kun je met maximaal 500 euro verhogen. Daarvoor in ruil krijg je premiekorting. Die korting kan behoorlijk oplopen, dus neem de bedragen van je eigen risico van de afgelopen jaren eens onder de loep. Dan kun je op basis daarvan bepalen of het aantrekkelijk is. Maar let op: je kunt altijd binnen een jaar in de situatie belanden dat je ineens veel zorg nodig. Wees je wel bewust van het feit dat de Zorgverzekeringswet ingewikkeld is en dat je wel een risico loopt als je hiervoor kiest. Dus doe het alleen als je spaargeld hebt om de eventuele extra kosten te kunnen dragen. Meer informatie vind je op de site van de Consumentenbond.

Budgetpolis

De goedkoopste polissen van een zorgverzekeraar, de zogenaamde budgetpolissen, worden door ongeveer 15 procent van de consumenten afgesloten. Het verschil met een duurdere variant is groot, maar je moet wel goed opletten. Het aantal zorgverleners waar een contract mee afgesloten is, is bij deze verzekeringen beperkt. Het gevolg kan dus zijn dat je naar een ziekenhuis moet dat veel verder weg is. De Consumentenbond zegt er het volgende over: “Verwacht je weinig zorgkosten en/of neem je genoegen met een beperkte keus aan ziekenhuizen? Dan kun je veel geld besparen met een budgetzorgverzekering. Maar als je niet op de kleine lettertjes let kun je ook voor onverwacht hoge kosten komen te staan.”

Collectieve verzekering

Collectieve verzekeringen zijn populair, ruim 6 miljoen mensen is collectief verzekerd. Maar ook bij een collectieve verzekering moet je oppassen. Je krijgt de nodige korting via het collectief, maar vaak is daarvoor eerst de premie verhoogd. Dan heb je dus minder voordeel dan je denkt en het is zeker de moeite om te checken of je niet goedkoper uit bent bij een andere verzekeraar. Radar besteedde kortgeleden aandacht aan dit onderwerp. Je leest er hier meer over.

Bron: Nu.nl en Consumentenbond

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top