close
  • zaterdag 23 oktober
Algemeen

Veilig blijven online: pas op voor de volgende bedreigingen

Veilig blijven online: pas op voor de volgende bedreigingen

Een goede en vooral veilige internetverbinding zoals een aanbieder als Solcon kan bieden is een hele zegen. Maar een internetverbinding zet ook de deur open naar potentiële bedreigingen die de online wereld met zich meebrengt. We bespreken drie van die bedreigingen waar je mee te maken kunt krijgen.

Phishing

Bij het fenomeen phishing ‘hengelen’ cybercriminelen naar je persoonlijke gegevens. Het is een vorm van identiteitsfraude. Criminelen proberen je via phishing mails die lijken op die van een bank of bedrijf waar je klant bent ertoe te leiden je inloggegevens in te voeren. Op het moment dat jij dat doet, hebben zij je inloggegevens en kunnen ze je account overnemen. Zo kan je veel geld afhandig gemaakt worden in korte tijd. Helaas trappen veel mensen hier nog steeds in. Voorheen herkende je een phishing mail aan de vele fouten die erin stonden. Dat is tegenwoordig veel minder het geval. Daarom is het belangrijk om scherp te letten op de afzender. Komt het emailadres wel overeen met het bedrijf dat je zogenaamd die mail stuurt? Zo niet, klik dan niet op links in de mail en volg het verzoek niet op.

Ransomware

Waar je bij phishing geld afhandig gemaakt wordt door je account over te nemen, worden bij ransomware je computer en bestanden gegijzeld. Ransomware is een stukje software dat via malafide websites op je computer terecht kan komen, of omdat je op een link klikt in een malafide email. De bedoeling van ransomware is jouw geld te laten betalen om de blokkade op je computer weer op te heffen. Vaak is de enige oplossing andere oplossing om van ransomware af te komen het formatteren van je computer, waarmee je dus al je bestanden en software verliest. Goede beveiligingssoftware zoals Veilig Online kan helpen om ransomware tijdig te herkennen en isoleren.

Spyware

Spyware is eigenlijk precies wat de naam doet vermoeden: het is software die je bespioneert. Ongemerkt installeert de spyware zich op je computer op dezelfde manieren zoals dat bij ransomware het geval kan zijn, en vervolgens volgt de spyware alles wat jij online doet. Dat betekent dat niet alleen je surfgedrag in de gaten gehouden wordt (en mogelijk in de toekomst als chantagemateriaal gebruikt wordt), maar ook dat je er meegekeken wordt met het invoeren van je wachtwoorden en creditcardgegevens. Ook spyware kan door goede beveiligingssoftware op tijd gedetecteerd en verwijderd worden.

Het is makkelijk om je online als een vogel zo vrij te voelen, maar het is helaas ook naïef. Cybercriminelen zijn geslepen en inventief en ook jij bent niet veilig voor ze. Wees daarom oplettend en investeer in goede beveiligingssoftware. Meer weten over de voordelen van Veilig Online van Solcon? Bekijk dan de website.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Solcon.

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook