Vakantie met kans op een aanslag? ‘Ik neem het risico graag’

Een veel goedkopere vakantie, of toch liever een duurder verblijf in een land zonder recente aanslagen? Voor ruim vier op de tien Nederlanders speelt de dreiging van terrorisme een belangrijke rol bij het kiezen van een vakantiebestemming. Maar lang niet voor iedereen.

Naar aanleiding van het onderzoeksrapport van Buitenlandse Zaken, vroeg de NOS via Twitter en Facebook mensen naar hun afwegingen om toch naar een land te reizen waar een risico op een aanslag is. Geld bleek niet altijd de voornaamste drijfveer voor toeristen. Ze vertrouwen er vooral op dat de kans op een aanslag zeer klein is.

Zonzekerheid

Zo wilde Jacoba de Boer (32) uit Amsterdam een keer ervaren hoe het was om all-inclusive in Turkije te zitten. Dus ging ze er eind september 2016 naar toe. “Het was niet de allergoedkoopste reis, ik ging vooral voor zonzekerheid. Ik wilde gewoon een weekje zon, zee, strand (en een beetje cultuur).”

Dat er vorig jaar tientallen aanslagen zijn gepleegd in Turkije, speelde voor haar een ondergeschikte rol. “Het is een heel groot land, dus de kans dat je net op het verkeerde moment op de verkeerde tijd bent, is erg klein. Ik heb er wel bewust voor gekozen om naar een regio te gaan die niet te dicht bij de Syrische grens ligt. Voor de zekerheid.”

Ze heeft zich geen moment onveilig gevoeld op haar reisbestemming. “De mensen waren erg vriendelijk en juist verdrietig dat er bijna geen toeristen meer kwamen. Door aanslagen die in de meeste gevallen meer dan 1000 kilometer verderop waren.”

De Boer had vooraf het reisadvies van Rijksoverheid gelezen. Daarin stond dat in het gebied slechts een beperkt veiligheidsrisico gold.

De Rotterdammer Patrick den Braber (20) zag vorig jaar juli een mooie aanbieding voor een vakantie in Turkije. Van 1100 euro, voor 500 euro. Hij nam een weloverwogen besluit.

“Ik neem het risico graag als ik voor 60 procent minder een reis kan boeken waar het hotel zeer stil is. Prima!” Den Braber schat de kans zeer laag in dat hij ergens is waar een aanslag wordt gepleegd.

Hij wilde samen met een goede vriend gaan. Die vond het uiteindelijk toch te gevaarlijk en haakte af. Den Braber had op het laatste moment een financiële tegenvaller en besloot om niet meer op vakantie te gaan. “Ik was echt van plan om te gaan, maar kreeg toen een onverwachte rekening waardoor ik niet kon gaan, helaas.”

De Rotterdammer had voor de zekerheid al wel het reisadvies bekeken voor zijn bestemming binnen Turkije. “Als iets echt een oorlogsgebied zou zijn dan zou ik natuurlijk niet gaan. Maar als er slechts een risico is, dan is er niks aan de hand.”

De Rotterdammer benadrukt dat het hem vooral om de vakantie en de rust gaat. Niet om zaken als de arrestatiegolf na de mislukte staatsgreep. “Dat anderen mensen zoals mij dan maar raar vinden, respecteer ik.”

Ook op de Facebookpagina van de NOS schrijven sommigen dat ze slechts beperkt rekening houden met de kans op terrorisme. Bijvoorbeeld bij vakanties in een land als Indonesië. Een land waar volgens Buitenlandse Zaken een verhoogd risico bestaat op terroristische aanvallen.

“Ik zal niet snel naar een land gaan waar terrorisme de normaalste zaak is, maar als er zo nu en dan een terroristische aanval is geweest, ga ik er gewoon naar toe”, schrijft Jeffrey Lodewijks. “Ik was tijdens de aanslag in Jakarta begin 2016 vlak bij de plek waar het gebeurde. En ik ga volgende week gewoon weer naar Jakarta.”

Er is een categorie vakantiegangers die zo vroeg mogelijk boekt. Als er dan terrorisme dreigt, maken ze een afgewogen afweging om wel of niet te gaan.

“Wij zijn vroegboekers”, schrijft Roxanne Hemelsoet. “We hebben het nu twee keer gehad dat er na het boeken problemen ontstonden in de landen. Natuurlijk ben je alerter op dingen, maar ik ben van mening dat je je leven niet mag laten bepalen door angst…”

Bron:NOS.nl

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top