Tweedehands cadeautjes worden steeds normaler

De kans is groot dat jij het in je omgeving ook hebt gemerkt; steeds meer mensen kiezen ervoor om cadeautjes tweedehands te kopen. Nog niet zo lang geleden was het nog iets om je voor te schamen. Gelukkig verandert de wereld langzamerhand en lijkt tweedehands shoppen voor cadeautjes nu juist iets om trots op te zijn! En terecht, want laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal al genoeg zooi en als we steeds nieuwe dingen blijven kopen wordt die enorme bult alleen maar groter. Moet jij nog een beetje wennen aan het idee om tweedehands te geven? Hieronder lees je alle voordelen van een zogenaamd ‘pre-loved’ presentje.

Tweedehands cadeautjes zijn goed voor de portemonnee

Laten we beginnen met een reden om voor tweedehands te kiezen waar veel Nederlanders toch gevoelig voor zijn. En dat is; nieuw kopen is veel duurder dan tweedehands. Dat komt natuurlijk omdat je de nieuwprijs betaalt, maar zoals iedereen wel gemerkt heeft is alles duurder geworden. En dat geldt dus ook voor dingen die wij vaak cadeau geven zoals speelgoed. Dat komt door de energiecrisis, het duurder worden van materialen en brandstof, en, het is een vicieuze cirkel, doordat alles duurder is geworden. De prijsstijging van speelgoed loopt in sommige gevallen wel op tot zo’n 75%. En dat ga je wel voelen in de portemonnee. Maar wanneer je kiest voor tweedehands betaal je soms maar een fractie van de nieuwprijs. Dat kan je behoorlijk wat geld schelen, vooral wanneer je inkopen moet doen voor vijf december of een jarige job. Heb je een grote familie dan geef je al snel een klein vermogen uit aan cadeautjes.

Het maakt een kind niet uit dat een cadeau tweedehands is

Volwassenen kunnen zich druk maken over wat anderen denken. Kinderen, vooral jonge, houden zich daar veel minder mee bezig. Het maakt hen dan ook helemaal niks uit of een ander kind eerder plezier heeft gehad van hun cadeau, voor hen is het namelijk helemaal nieuw! Of er nou een originele verpakking omheen zit of niet. Vooral wanneer het iets is wat zijn graag wilden hebben zijn ze dolgelukkig met het cadeautje. Zorg er wel altijd voor dat je van tevoren checkt of het cadeautje werkt zoals het hoort, schoon en compleet is. Want anders is het natuurlijk wel een teleurstelling.

Tweedehands cadeautje voor volwassenen

Ook veel volwassenen geven de voorkeur aan tweedehands cadeautjes. Het komt ook steeds vaker voor dat mensen er expliciet om vragen. Dan willen zij liever een tweedehands cadeautje op hun verjaardag, of een tweedehands kraamcadeautje. De reden daarvoor is meestal dat dit een duurzamere keuze is, en zij zich daar beter bij voelen. Een mooi voorbeeld van een goed tweedehands cadeau voor een volwassenen is een boek. Dat is immers ook gemaakt om door meerdere mensen gelezen te worden. Maar denk ook vooral even na over wat iemand echt leuk vindt. Misschien kun je via Vinted een paar vintage sneakers op de kop tikken, of een leuke game. De mogelijkheden zijn legio.

Tweedehands cadeautjes zijn goed voor de planeet

De belangrijkste reden om te kiezen voor tweedehands is dat het beter is voor de planeet. Immers een product hoeft dan opnieuw geproduceerd te worden, het hoeft niet uit een ander land hierheen vervoerd te worden. Daarmee zorg je er dus voor dat er minder grondstoffen verspild worden. Ook maak je daarmee de enorme berg afval van afgedankte spullen een stuk minder groot. Oftewel, jij draagt je steentje bij richting een circulaire economie, waarin we er samen voor zorgen dat producten opnieuw gebruikt worden en zo hun waarde niet verliezen. Als je wilt dat de mensheid nog een hele lange tijd aangenaam op de aarde kan verblijven dan is dit een hele goede stap.

Tips & Tricks om voortaan tweedehands cadeaus te kopen

Verandering kan soms best lastig zijn. We zijn zo geneigd om met een druk op de knop (of door even de stad in te gaan) te kopen wat we willen.

Om voortaan voor tweedehands te gaan is het goed om je van die impuls bewust te worden en eerst te kijken of het ook tweedehands kan. Heeft de jarige bijvoorbeeld een verlanglijstje? Zoek het gewenste item dan eerst eens op sites als Marktplaats of Vinted. Grote kans dat je daar al vindt wat je zoekt. Ook kringlopen en rommelmarkten zijn goede plekken om te shoppen. En op Market Place op FaceBook kun je ook goed zoeken wat er in jouw omgeving te koop is.

Een beetje planning is wel handig als je over wilt stappen op tweedehands cadeautjes. Je moet er namelijk wel rekening mee houden dat het iets langer kan duren voor jij je cadeautje gevonden hebt. Daarna moet de verkoper het nog aan jou versturen, en hoewel dit vaak ook gewoon hartstikke snel gaat, heb je het niet altijd de volgende dag al in huis. Zet daarom zo’n twee weken van tevoren voor jezelf een reminder in je agenda dat je een cadeautje moet gaan kopen.

Vind je het spannend om online tweedehands te kopen, check dan even de reviews van de verkoper. Vaak zie je dan meteen of iemand een betrouwbare verkoper is.

Vind je het lastig om online te kopen, vergeet dan vooral de kringloop en rommelmarkten niet. Als je er een beetje een oog voor krijgt kun je daar prachtige pareltjes op de kop tikken. Zet een lijstje in je telefoon van de dingen waar je naar uit moet kijken, cadeautjes waar je anderen blij mee kunt maken. Kom je dan iets tegen? Neem het mee en bewaar het tot je het kunt schenken.

Twijfel je nog steeds of tweedehands wel gewaardeerd wordt? Vraag het dan gewoon even, en leg daarbij meteen uit wat jouw beweegredenen zijn om hiervoor te kiezen. Grote kans dat iemand het er helemaal mee eens is. Door dit te doen help je bovendien ook om het taboe op tweedehands op te heffen. Ook ben je helemaal hip want duurzaamheid is hot!

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top