Tips om je huisdier koel te houden tijdens de hittegolf

Deze week is het enorm warm in ons land. Wij mensen lopen bij temperaturen van 30 graden en meer al enorm te puffen. We drinken meer, zoeken de schaduw op of zoeken verkoeling in het water. Onze huisdieren hebben het ook warm. Het is dan ook goed om ook aan hen aandacht te besteden. Oververhitting kan gevaarlijk zijn.

Als een dier heet aanvoelt, hijgt, niet wil eten, lusteloos is en de slijmvliezen zijn rood, dan hebben ze  het te warm. Honden en katten willen nog wel eens gaan braken en vogels zitten vaak met hun veren gespreid en hun snavel open. Reageert je een dier niet of nauwelijks op prikkels en zijn hartslag en ademhaling heel snel, dan kan het een hitteshock hebben. Bel dan meteen de dierenarts en begin met koelen.

Ook als je huisdier het gewoon warm heeft is afkoelen verstandig. Zorg in ieder geval voor vers drinkwater en een koele schaduwrijke plek. Dus vooral niet in de auto achterlaten. Dat gebeurt nog te vaak en kan snel fataal zijn! Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je nat maken. Doe dat vooral bij de kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.

Bekijk hier per huisdiersoort wat je kunt doen tegen de warmte

Honden:

Houdt je hond van zwemmen, dan is dat een prima manier om af te koelen. Wees wel alert op blauwalg. Voor honden zijn speciale koelteproducten te koop, zoals een koeltematje of koeltehalsband. Plan lange wandelingen aan het begin of het einde van de dag.

hond met ijsjeVoor honden zijn er bij diverse winkels hondenijsjes te koop. Aldi schijnt binnenkort ook ijsjes voor honden te gaan verkopen of doet dat inmiddels al. Echt nodig is een ijsje niet (net als bij mensen), maar het kan voor een hond best lekker zijn. Teveel ijs is niet goed voor maag en darmen, dus geef kleine hoeveelheden. Geef het ijsje niet meteen, want dan kan het aan lippen of tong blijven plakken. Denk erom dat je hond de koude brok niet in één keer opslokt.

Op de website van Dierenarts Purmerend staan recepten om zelf ijsjes te maken. We delen er hieronder twee. Het kan ook simpeler door wat hondenbrokken geweekt in water in te vriezen en een pensstaafje als stokje te gebruiken.

Hondenijsje pindakaas banaan

Ingrediënten:

540 ml magere yoghurt
100 gram pindakaas
1 banaan
1 eetlepel honing
Hondenkoekjes

Benodigdheden: plastic of papieren bekertjes

  1. Doe de yoghurt, pindakaas, banaan en de honing in een kom.
  2. Meng het geheel met een mixer tot een glad geheel.
  3. Schenk het mengsel in de bekertjes en steek een hondenkoekje er in als stokje.
  4. Zet de bekertjes in de diepvries en laat ze een nachtje staan. Verwijder het bekertje.

 

Hondenijsje tonijn speciaal 

Tip: dit ijsje valt ook erg in de smaak bij katten!

Ingrediënten:

Blikje tonijn op basis van water 170 gram
225 gram magere yoghurt

Doe de yoghurt en de tonijn in een kom.
Meng het geheel met een mixer tot een glad geheel.
Stop het mengsel in een ijstrede en zet het vier uur in de diepvries.

Tip: Heb je geen ijstrede? Je kunt ook je KONG speeltje er mee vullen en in de vriezer stoppen!

Katten:

Katten redden zich over het algemeen prima en zoeken zelf de schaduw op. Denk er wel om dat je kat altijd vers drinkwater heeft.

Konijnen

Je kunt het konijnenhok koelen met zelfgemaakte koelelementen. Daarvoor vul je een plastic fles met water en legt die in de vriezer. Als het water bevroren is wikkel je een oude doek om de fles en legt deze in het hok. Een buitenhok, dat natuurlijk in de schaduw staat, kun je koelen door er deels een nat wilt laken overheen te hangen, zonder de luchtstroom te blokkeren. Wel af en toe even opnieuw nat maken.

Verschoon het hok wat vaker dan normaal. Konijnen overlijden met warm weer vaker aan de huidmadenziekte. Die wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg die eitjes legt in aangekoekte uitwerpselen of vies ruikende vacht. De maden van de vlieg zorgen voor bloedvergiftiging.

Knaagdieren

Het belangrijkste is natuurlijk dat de kooi niet in de zon staat. Geef je knaagdieren wat extra groente verspreid over de dag voor extra vocht en zorg voor voldoende drinkwater. Eventueel kun je een bakje met water in de kooi zetten zodat ze daar in kunnen gaan staan. Een plastic kooi kun je op een paar diepvrieselementen zetten.

Vogels

Zorg voor voldoende schaduw in een volière, bijvoorbeeld door een parasol, en zet een kooi uit de zon én uit de tocht. Een hangende kooi kan beter even tijdelijk wat lager staan, want warme lucht stijgt. Vogels moeten de hele dag vers drinkwater hebben.

Dierentuin

olifant modderOok de dieren in de Nederlandse dierentuinen krijgen tijdens warme dagen de nodige verkoeling. Zo kunnen de gorilla’s in Artis in Amsterdam zich onderdompelen in een verkoelend bad en krijgen de wasberen, rode vari’s (halfapen) en stinkdieren ijs met daarin fruit en noten. Olifanten nemen graag een modderbad tegen de warmte. Een laagje modder beschermt tegen de felle zon en tegen parasieten. Het vocht uit de modder zorgt bovendien voor verkoeling. Ook nemen olifanten graag een bad, helemaal kopje onder. De ijsberen in Wildlands en Aquazoo krijgen ijs met vis erin.

 Bron: Dierenbescherming en Voor je dier

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top