close
  • zaterdag 23 oktober
Cultuur

Smul jij ook van Engelse en Scandinavische detectives? 

Smul jij ook van Engelse en Scandinavische detectives? 

Het WK voetbal is in volle gang, maar als je geen voetballiefhebber bent, kun je je hart ophalen aan ‘suspense’. KRO-NCRV zendt dagelijks een detective uit. Engelse, Zweedse en Deense moorden voeren de boventoon. Born to Kill en Rebecca Martinsson zijn nieuw. 

Van de detectiveserie Vera krijgen we nieuwe afleveringen te zien. Vera Stanhope, gespeeld door Brenda Blethyn, is zo’n typisch Engelse serie waar landschap, personages met een lekker dialect en een wat rommelig politiebureau elkaar afwisselen. De serie is onder andere opgenomen in Newcastle en graafschap Durham. Je zou al Engelse detectives kijken vanwege de ruimschoots in beeld gebrachte fraaie plaatjes van het landschap en de natuur. 

Brenda Blethyn (72) is een doorgewinterde actrice die een karakter sterk kan neerzetten. Je weet niet wat je ziet, als je haar zonder bloemetjesjurk, bergschoenen, lange groene jas en hoedje treft. Ze werd twee keer genomineerd voor een Academy Award en ontving enorm veel prijzen. Zelfs een Comedy Award, dus dat kan ze ook. 

Zonderling type

Saga Norén (Sofia Helin) is bekend uit The Bridge en behoorlijk populair, maar ook de Zweedse Ida Emelin Engvoll (33) mag er zijn. Ze begon in 2009 in de serie Beck, is op Netflix te zien in The Team, maar scoort hoge ogen in een ‘eigen’ detectiveserie: Rebecka Martinsson. Gebaseerd op Zweedse misdaadboeken van Åsa Larsson. Zoals we van de Zweden gewend zijn, speelt ze een nogal zonderling type met een eigen binnenwereld, een vrouwelijke Wallander eigenlijk. Dat geeft in ieder geval al genoeg voer om zo’n personage mysterieus neer te zetten. 

Dicte is niet louter de perfecte journalist

Een andere aansprekend personage is de Deense Dicte, met een vol huishouden en een drukke job. Ben Hjejle (47) zet de veertiger Dicte Svendsen neer als een gepassioneerde dame met een vrij kort lontje, maar evenzogoed zeer gevoelig. Ze is geen detective, maar misdaadjournalist bij de lokale krant. Als bemoeizuchtig typje, sluit ze al gauw een wat lastig pact met de politie. Ze steekt werkelijk overal haar neus in. Lekker aan de serie is misschien wel dat Dicte niet louter de perfecte journalist is, maar ook een moeder, vriendin en echtgenote met de nodige sores.

Minder mysterieus, maar niet minder interessant, is nog altijd Morse. Door de KRO al in 1990 uitgezonden. Toen beconcurreerd door onder meer Midsomer Murders, Silent Witness, Waking the Dead, Dalziel & Pascoe en het Zweedse Wallander. Inmiddels lijkt ‘Morse’ van een aparte categorie. Zeker met de komst van de jonge versie van Morse. 

Zowel de oude (gespeeld door de in 2002  overleden John Thaw) als de jonge Endeavour, gespeeld door Shaun Evans, doen het nog altijd goed binnen de reeks detectives. Dit jaar nieuwe afleveringen vanuit het Britse Oxford. De uit Liverpool afkomstige Evans (37) kreeg in 2012 die rol van de jonge Morse toebedeeld. 

‘Morse is never lucky in love’

Het speelt zich af rond 1968 en en in de Engelse pers werd deze maand de romance van Endeavour breed uitgemeten. Schijnbaar toch opmerkelijk dat hij eindelijk ‘aan de vrouw’ komt. Hij valt voor een Franse fotojournaliste. Volgens Shaun zelf voegt dit een nieuwe dimensie aan het karakter toe. “Maar het eindigt in tranen,” zegt hij. “Morse is never lucky in love”. Zelf schijnt hij samen te zijn met Andrea, één van de zussen van de Ierse band The Corrs, maar houdt dat inmiddels privé. 

De KRO kwam jaren geleden met in het voorjaar de Detectivenacht en in de zomer en tegenover het EK of WK voetbal de Detectivemaand, waarbij mensen zelf een keuze voor een detective mogen maken. Dit jaar startte de detectivemaand op 15 juni en loopt door tot en met zondag 15 juli op NPO2. 

Foto’s: wikipedia

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook