Seizoen 4 van de Deense serie Borgen komt eraan!

Een dramaserie over de Deense politiek. Dat klinkt niet direct als een televisieprogramma waarvan je op het puntje van je stoel gaat zitten, zou je zeggen. Maar dat is precies wat de Deense serie Borgen deed toen hij in 2010 startte. De serie die in eerste instantie werd uitgezonden bij de Deense omroep DR werd een internationaal succes en wordt tegenwoordig vaak in een adem genoemd met die andere ontzettend populaire Scandinavische tv-series The Killing (Forbrydelsen) en The brige (Bron/Broen). Fans van het eerste uur zullen zich angstvallig afvragen of dit nieuwe seizoen geen afbreuk gaat doen aan de serie die acht jaar geleden op het hoogtepunt op geweldige wijze eindigde. Dat moeten we uiteraard nog even afwachten, maar reden genoeg om alvast te beginnen met het (opnieuw) ‘bingewatchen’ van de eerste drie seizoenen. Voor mensen die het nog nooit gezien hebben een kleine waarschuwing; deze serie is verslavend goed!

Hoe zat het ook alweer?

Borgen lijkt soms wel het typische voorbeeld van life imitating art, want de hoofdpersonage in deze serie is de idealistische Brigitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) die na een zenuwslopende verkiezing, de allereerste vrouwelijke premier van Denemarken wordt. Een jaar na het verschijnen van het eerste seizoen kreeg Denemarken namelijk daadwerkelijk voor het eerst een vrouwelijke premier in Helle Thorning-Schmidt en ook later zijn er opvallende overeenkomsten te herkennen. In de serie moeten zowel Brigitte als haar familie en omgeving wennen aan de nieuwe invloedrijke positie die zij inneemt. De titel van de serie ‘Borgen’ verwijst naar het overheidsgebouw Christiansborg in Kopenhagen dat ook wel bekend staat als ‘De Burcht’. Naast de premier volgen we in de serie ook haar charmante spindocter Kasper Juul (Pilou Asbaek) en diens vriendin, journaliste Katrine Fønsmark (Brigitte Hjort Sørensen).

Net echt

Dat deze serie de werkelijke politieke gebeurtenissen zo goed wist te voorspellen en de ontwikkeling van de realistische personages gecombineerd met de sterke dialogen en spannende opbouw maakte deze serie zo populair. Toegegeven, je moet er eventjes inkomen. Maar hou vooral even vol die eerste paar afleveringen, want dan pakt het je en wil je ze allemaal in een keer achter elkaar kijken. Het voordeel als Nederlandse kijker, is dat het Deense politieke systeem wel lijkt op het onze (al hebben ze het daar wat beter op orde), wat het makkelijker maakt om alles te volgen.

Dillema’s

Rode draad in de serie is de strijd die er kan zijn tussen de beslissingen die je moet maken als politiek persoon en je persoonlijke leven. Bijna alle personages in deze serie worstelen in meer of mindere mate met deze spagaat. We kijken niet alleen mee in de wandelgangen van De Burcht, maar zien ook wat een positie als premier doet met het gezinsleven van de politicus. Wat voor invloed heeft het op een partner en kinderen? Dat dit realistisch in beeld gebracht werd bleek wel uit het feit dat veel Nederlandse politici zoals Halsema en Samson, bekenden fan te zijn van de show en zich er in te herkennen.

Nieuwe en bekende gezichten

Er zullen diverse personages uit de eerste drie seizoenen terug te zien zijn, waaronder uiteraard Nyborg die inmiddels minister van Buitenlandse Zaken is, maar ook Fønsmar die het hoofd van de nieuwsredactie van een landelijke tv-zender is. Verder zien we Torben Friis, Anne Sophie Lindenkrone, Philip Christensen, Pia Munk en Søren Ravn terug en worden er twee acteurs verwelkomt die je misschien herkent van die andere populaire Deense serie The Rain. Fans van de sympathieke Juul zullen even moeten slikken, want dit karakter keert, voor zover we weten, niet terug.

Wanneer komt het vierde seizoen van Borgen?

Lang zal het vierde seizoen niet meer op zich laten wachten, want bevestigd is al dat het in 2022 uit zal komen. Het wordt alleen eerst wel uitgezonden op de Deense televisie voordat het ook voor de rest van de mensheid beschikbaar wordt gesteld op Netflix. De eerste opnames voor het vierde seizoen werden meer dan een jaar geleden al geschoten. Maar in hoeverre de pandemie van invloed is op de release datum is niet duidelijk. Hoewel het spannend wordt om te zien wat ze van dit onverwachte, maar nu toch langverwachte vierde seizoen gemaakt hebben, kunnen we toch niet wachten tot het zover is, en we weer in alle Deense politieke intriges kunnen duiken.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top