close
  • zondag 28 november
Algemeen

Rinnie’s Blog – Verhalen van Onderweg: ‘Kom maar hier, ik ga je helpen’

Rinnie’s Blog – Verhalen van Onderweg: ‘Kom maar hier, ik ga je helpen’

Rinnie (78) vertelt over haar ervaringen en belevenissen in een eigen blog. Vandaag wederom over een wonderlijke ervaring.  

BLOG – Het is wel een heel vreemde eend die daar rondjes zwemt midden in de vaart. Vanuit de verte glijdt mijn blik onder het lopen steeds maar weer in die richting, maar de afstand is nog te groot om alles precies te kunnen onderscheiden. Terwijl mijn hond het grote grasveld besnuffelt en hier en daar zijn geur achterlaat voor soortgenoten, geniet ik ook van het weidse uitzicht over de velden en het dorpje met zijn witte toren in de verte. Ik hou van de ruimte en zie graag een heel verre horizon. De hond, die meestal met zijn baas uit wandelen gaat, loopt vanmiddag kwispelstaartend naast mij op het grindpad in de zon. We genieten samen van zo’n onverwachte wandeling. Het water in het kanaal ligt er vandaag rimpelloos  bij. Mijn blik wordt getrokken naar dat vreemde in het water. 

De meeste eenden zitten aan de overkant in de zon te dommelen. Ze hebben hun kopjes tussen de veren  gestoken, behalve die ene daar in het midden van de vaart. Wat maakt die toch vreemde  bewegingen. Dichterbij gekomen begin ik te twijfelen of het wel een eend is. Misschien is het wel een blok hout of nog iets anders. Het beweegt en draait almaar in het rond en zonder stroming kan een stuk hout toch niet ronddraaien?

Zijn kleine snuitje

Dichtbij de walkant herken ik opeens het borstelige haar van een egel en dan zie ik ook zijn kleine snuitje net boven het wateroppervlak uitsteken. Ik vraag me af hoe lang het dier daar al zwemt en de hoge walbeschoeiing bekijkend weet ik: zonder hulp kan hij nooit op de veilige oever klimmen. Ik knoop de riem van de hond vast aan een boom en trek zonder aarzelen mijn jas uit. 

Zonder aarzeling koerst het dier in mijn richting 

Op mijn knieën lig ik aan de walkant in het vochtige gras en rol mijn mouwen op. De afstand is echter veel te groot voor mijn korte armen en daarom roep ik hem toe: “Kom maar hier. Ik ga je helpen.” Verbazingwekkend is de reactie van het dier. Zonder enige aarzeling koerst het in mijn richting. Ik zie nu de korte stevige pootjes zwembewegingen maken, maar als ik hem bijna kan pakken gaat hij evenwijdig aan de wal verder, onbereikbaar voor mijn handen. “Nu moet je wel hier komen, anders kan ik je niet pakken,” probeer ik, op dat moment niet beseffend dat ik zomaar tegen een egel praat, maar het heeft effect.

Uitgestoken hand

De egel spurt nu recht op mijn uitgestoken handen af, alsof hij heeft begrepen wat ik hem duidelijk wilde maken. Ik kan hem zo uit het water tillen, maar eenmaal in mijn handen rolt hij zich ogenblikkelijk op, wellicht beseffend dat deze situatie erg onnatuurlijk is. De drijfnatte stekels doen me geen pijn. Terwijl ik hem naar een rustige, beschutte plek breng, waar hij kan uitrusten, voel ik een vreemde tinteling door mijn lichaam gaan. Het wonder van het onbegrijpelijke contact tussen dit dier en mij is als een gevoel van geluk. Ik leg hem voorzichtig tussen de struiken.

Kan zo’n diertje een mens wel verstaan?

Als ik verder loop komen er allerlei vragen in me op, waar ik geen antwoord op weet. Zou het kunnen, dat ik naar die vaart ben gestuurd om die egel te redden? Kan zo’n diertje een mens wel verstaan en was er vertrouwen dat deze mens hem wel zou helpen? Ik loop de hele tijd daaraan te denken en zelfs als ik na een poosje even bij de egel ga kijken en hem zijn voorpootjes voorzichtig weer zie bewegen, heb ik nog geen antwoord op mijn vragen. Het hoeft ook niet, denk ik dan. Als ik dat blije gevoel van daarstraks maar kan vasthouden. Het maakt het genieten van de natuur intenser. Misschien zal ik ooit nog eens kunnen ervaren hoe zeer ik zelf deel uitmaak van die natuur en zoals mystici ooit kunnen zeggen: Ik ben de natuur.

In haar vorige blog lees je ook over een wonderlijke ervaring die zij had.

Geschreven door: Rinnie Nauta

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook