close
  • dinsdag 22 juni
Reizen

Proef het prille voorjaar in Barcelona en Valencia

Proef het prille voorjaar in Barcelona en Valencia

Waar kun je je beter vermaken in het voorjaar dan aan de Middellandse zee. In de Spaanse steden Barcelona en Valencia bijvoorbeeld, waar in april de temperatuur al flink over de 17 graden heen gaat en je in mei je korte broek zeker al aan kunt. Van historische gebouwen en voetbal in Barcelona tot het strand en paella in Valencia.  

Laten we met Barcelona beginnen. Een uitgelezen plek om een stedentrip  naartoe te plannen. Om langs de zee te flaneren of de prachtige gebouwen te bezoeken ontworpen door kunstenaar Antoni Gaudi. De kerk Sagrada Familia spant daarbij natuurlijk de kroon.

 

Barça en Barna

Maar Barcelona heeft meer in petto. Bezoek er bijvoorbeeld de dierentuin of het zee-aquarium. En wie van voetbal houdt mag uiteraard Camp Nou niet overslaan. Het voetbalstadion is niet alleen de thuisbasis van FC Barcelona, maar ook van het Catalaans voetbalelftal.

Het stadion bestaat al sinds eind jaren vijftig en er kunnen meer dan 99.000 mensen plaats nemen. Camp Nou betekent: nieuw veld, maar dat is pas sinds het jaar 2000 de officiële naam. Eerder heette het Nou Estadi del Futbol Club Barcelona. Het laat zich raden dat die naam snel verkort zou worden. Camp Nou klinkt toch toegankelijker.

Over benamingen gesproken. Weet je dat je de stad niet Barça moet noemen? Dat verwijst naar de voetbalclub FC Barcelona. Wil je laten weten dat je het in Barcelona naar je zin hebt, dan noem je de stad bij haar koosnaam: Barna.

 

Dag van de liefde

En reken maar dat je het in Barna naar je zin hebben. Er is zo ontzettend veel te zien en te doen, dat een bezoek echt de moeite waard is. Wie niet zoveel op heeft met het bekijken van gebouwen, viert bijvoorbeeld op 23 april het La Diada de Sant Jordi mee. Ofwel Sant Jordi. Een dag van de liefde, waarop je degene waar je om geeft een roos en en boek cadeau doet. De mannen geven de rozen, de vrouwen geven hen een boek. Het is de reden dat er die dag op La Rambla en de Passeig de Gracia een enorme boekenmarkt gaande is.

Dit alles maakt deze op een na grootste stad van Spanje tot een metropool waar je ondanks het enorme aantal inwoners -meer dan 1,6 miljoen mensen- ook absoluut je rust kunt vinden op de vele terrassen die de stad rijk is. Naast alle grote prachtige gebouwen, musea en heerlijk kleine straatjes en de stranden, kun je na een volle dag op zo’n terras geweldig lekker mediterraans eten.

 

Valencia, modern en authenticiteit gecombineerd

De op twee na grootste stad is Valencia met bijna achthonderdduizend inwoners. De stad wordt doorkruist door de Turia rivier. Dat is fijn om verkoeling te zoeken, want de temperatuur ligt hier wat hoger dan in Barcelona. In april wordt de twintig graden al gemakkelijk aangetikt. Ook deze stad biedt alle mogelijkheden voor een fantastisch verblijf.

Naast prachtige historische gebouwen kent Valencia veel moderne architectuur waarvan de Ciudad de las Artes y las Ciencias (CAC) niet ongenoemd mag blijven. Vertaald betekent het: stad van de kunst en de wetenschap. Ontworpen door een wereldberoemde Spaande architect (Calatrava) ligt dit complex midden in de stad en telt zes gebouwen. Er zijn onder andere een 3D Imax bioscoop, een groot park, een wetenschapsmuseum, een groot aquarium, en operagebouw en een tentoonstellingsruimte.

 

Paella, dé Spaanse specialiteit

Wil je liever aan zee zitten, dan telt Valencia veel stranden. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je er na een volle heerlijke voorjaarsdag lekker eten. Aanrader: de paella. Het rijstgerecht vol met mediterrane ingrediënten vindt hier zijn oorsprong. En proef dan direct ook even de uit Valencia afkomstige drank: horchata. Een mix van melk, amandelen, water en suiker.

Overigens wordt er in de Spaanse steden niet om zes uur ’s avonds gegeten. Je kunt rustig om tien uur op een terras nog een maaltijd bestellen. Het nachtleven en lekker eten gaan hier eigenlijk gelijk op. En dan is het ook wel tijd voor de sinaasappelmix die de naam Aqua de Valencia heet. Sinaasappelsap aangevuld met cava en cointreau.

Dat maakt het misschien zelfs gemakkelijker om contact met inwoners van Valencia te krijgen, die best een woordje Engels spreken. Maar hun moerstaal is Valenciaans. Eigenlijk is het Catalaans, maar dan net een beetje anders. Er wordt ook het traditionele Spaans gesproken.

Geschreven door: Bas Kluiter

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook