Nieuwe hartklepreparatie succesvol uitgevoerd

Voor het eerst hebben cardiologen twee hartklepreparaties uitgevoerd die technisch niet eerder mogelijk waren. Dat meldt De Telegraaf donderdag. Bij de operatie ging het om herstel van lekkende “tricuspidalis”-hartkleppen, die zich bevinden tussen de rechterboezen en de rechterhartkamer. De twee operaties werden uitgevoerd door cardiologen van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Opvallend is dat het hart blijft kloppen tijdens de reparatie, die wereldwijd recent slechts elf keer experimenteel is toegepast. De reparatie is woensdag voor het eerst uitgevoerd in een hartcentrum in de Benelux.

Levensreddende operatie
De twee operaties zijn succesvol verlopen en hebben mogelijk het leven gered van de twee vrouwen van middelbare leeftijd. De twee patiënten waren ernstig ziek en stevenden af op terminaal hartlijden.

Cardioloog dr. Jan van der Heyden had de leiding bij de twee ingrepen en legt uit dat de reparaties zijn uitgevoerd met behulp van een nieuw minuscuul tricinch-implantaatsysteem. “Dat wordt gekoppeld aan de ring waarin de hartklep hangt. Daarmee kunnen we de lekkage opheffen, letterlijk: dichttrekken.”

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top