Netflix koopt wereldwijde rechten van Nederlandse film over Anne Frank

Deze maand beginnen de opnames van de Nederlandse film ‘Mijn beste vriendin Anne Frank’. Netflix heeft de wereldwijde rechten binnengehaald van deze film, waarvan het verhaal gebaseerd is op de memoires van Hannah Goslar (91), de vriendin van Anne. Netflix hoopt dat het verhaal over de vriendinnen mensen over de hele wereld raakt, verbindt en inspireert zoals het dagboek van Anne dit al decennia doet.

De twee vriendinnen woonden in Amsterdam vlak bij elkaar en konden via hun balkons met elkaar praten. Ze raakten bevriend, maar verloren het contact in 1942 doordat de familie Frank moest onderduiken. Drie jaar later in het concentratiekamp Bergen-Belsen kwam Hannah erachter dat Anne daar ook zat, in een naastgelegen deel van het kamp. Ze had al die tijd gedacht dat het gezin naar Zwitserland was gegaan en gehoopt dat ze daar veilig waren.

Praten over het hek

De beide meisjes kregen met gevaar voor eigen leven uiteindelijk de kans om met elkaar te praten; in het donker via een omheining in het kamp. Margot was te zwak om mee te komen. Hannah: “Ik stond in de kou en wachtte. Na een paar minuten kwam Anne. Het was verschrikkelijk. Eerst hebben we samen gehuild..toen heeft ze me alles in het kort verteld. Ze vroeg me of ik haar kon helpen om wat eten te krijgen.” Een paar keer probeerde Hannah een pakket met voedsel over het hek te gooien voor de ernstig verzwakte Anne en haar zus. De eerste keer viel dat in handen van andere hongerige vrouwen. De tweede keer lukte het wel. Daarna hebben de twee vriendinnen elkaar nooit meer gesproken. In deze korte video vertelt Hannah over de ontmoeting met Anne in Bergen-Belsen.

Boek

Het hartverscheurende drama wordt geregisseerd door Ben Sombogaart, die eerder De Tweeling en Knielen op een bed violen maakte. De opnames van de film beginnen als het goed is deze maand. Afgelopen februari was het 75 jaar geleden dat Anne Frank overleed, vermoedelijk aan de gevolgen van vlektyfus. Vriendin Hannah overleefde de oorlog wel en later werden haar herinneringen aan Anne opgeschreven in het boek ‘Anne Frank, mijn beste vriendin’. De nieuwe film is niet een verfilming van dit boek, want die bestond al, maar wel gebaseerd op de memoires van Hannah Goslar.

Netflix is er trots op dat de film straks in de hele wereld te zien zal zijn. “Het is een hartverscheurend verhaal over vriendschap en vreemdelingenhaat, wat anno 2020 nog even relevant is”, aldus Lina Brouneus, directeur coproductie en aankoop. Wanneer de film beschikbaar zal zijn op Netflix is nog niet bekend.

Bron: Nu.nl, Joods Amsterdam

Foto Anne: Wikipedia

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top