Moestuin: 5 tips tegen bladluizen

Redacteur Hillie houdt ons wekelijks op de hoogte van haar werkzaamheden en belevenissen in haar moestuin. Vandaag haar zesde moestuinverhaal.  

Opeens zie ik ze, zwarte beestjes op de tuinbonen! Niet te missen. Het zijn er namelijk ontzettend veel. Bah, zwarte bonenluizen. Waarschijnlijk komt het door de hoge temperaturen van de afgelopen weken. Wat nu?

Deze luizen knagen namelijk gaatjes in de bladeren en zuigen de sappen van de plant uit. En dat is nog niet alles. De lastpakken laten ook nog eens een kleverige substantie (honingdauw) achter, dat zwarte roetdauw oplevert. Twee keer schade. Je moet ze dus zien te stoppen! Daarom hier 5 tips om deze ellende aan te pakken. 

1. Doe er iets aan! Kies biologisch

Naar gif grijpen is makkelijk en effectief, maar niet goed voor het milieu. Je verontreinigt daarmee het bodemleven en indirect de groenten. Bovendien eten vogels luizen. Om die redenen is een chemisch bestrijdingsmiddel gebruiken voor mij geen optie. Ik kies liever voor een biologisch bestrijdingsmiddel. Let wel goed op wat je koopt en of het product echt geen schade oplevert.

2. Lieveheersbeestjes

Gelukkig zijn er nog meer biologische alternatieven. Wist je dat in de tuinbouw vaak lieveheersbeestjes ingezet worden? Het lieveheersbeestje is de natuurlijke vijand van de zwarte bonenluis. Wat ze in de tuinbouw doen, kan jij ook! Verzamel een aantal lieveheersbeestjes en zet ze uit op de planten met de zwarte luizen. Geen zin om zelf te verzamelen? Bestel larven bij een speciaalzaak. 

3. Groene zeep en spiritus

Zie je gedoe met beestjes niet zitten? Een andere optie is zelf een huis-tuin en keukenmiddeltje maken. Ik heb er eentje gemaakt van water, (groene) zeep en spiritus. Vorige week heb ik de bladeren van de tuinbonen ingespoten. Met resultaat, want de luis is weg. Hopelijk blijft dit zo. Het nadeel hiervan is dat spiritus niet zo goed is voor de plant. 

4. Tabak of knoflook koken

Iets meer werk, maar wil je liever geen spiritus gebruiken dan kan je er voor kiezen om tabak of knoflook in water te koken. Vervolgens gebruik je dit water om op de planten te spuiten. Dit moet je een aantal keer herhalen. Zitten er nog niet zoveel zwarte bonenluizen op je planten? Probeer het dan eerst eens met een koude waterstraal. De luizen houden namelijk niet van kou.

5. Lokplanten 

Vorig jaar heb ik heerlijk gegeten van onze tuinbonen. Geen enkele plant was toen aangetast door de luis. Toevallig stonden de tuinbonen vlakbij de Oost-Indische kers. Achteraf gezien ideaal, want de Oost-Indische kers is een lokplant. Luizen zijn er gek op en laten hierdoor andere planten met rust. Dit jaar niet aan gedacht, dat gebeurt me volgend jaar niet weer! 

Vorige aflevering gemist? klik hier voor deel zes.

 

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top