close
  • woensdag 28 oktober
Zorg en Zekerheid

Liever naar een vrouwelijke huisarts

Liever naar een vrouwelijke huisarts

Een groot deel van de vrouwen bespreekt hun klachten het liefst met een vrouwelijke huisarts. Het gaat dan met name om vrouwenkwalen, seksuele problemen, menstruatie- of overgangsklachten en gynaecologische onderzoeken. Maar ook worden vrouwelijke huisartsen als minder autoritair en minder afstandelijk ervaren.

Preutsheid zou het niet zijn, maar vooral het maken van een bewuste keuze voor een vrouwelijke huisarts, meent de 69-jarige emeritus hoogleraar vrouwenstudies Toine Lagro-Jansen (Radboudumc) in een commentaar aan het AD.

Libelle enquête

De cijfers komen voort uit een enquête van tijdschrift Libelle en Patiëntenfederatie Nederland. Zevenduizend mensen werden ondervraagd. Vooral vrouwen onder de veertig jaar kiezen voor een vrouwelijke huisarts (60 procent). De oudere generatie doet dat vooralsnog minder bewust.

Vrouwen vinden het niet prettig om uit de kleren te gaan bij een huisarts, en een op de acht vrouwen stelt doktersbezoek zelfs uit schaamte uit. Daarmee lopen ze volgens Lagro-Jansen veel te lang met hun klachten door. De keuze voor een vrouwelijke huisarts kan tegenwoordig veel gemakkelijker worden gemaakt nu meer dan de helft van het aantal huisartsen vrouw is.

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook