Lees jij wel eens een gedicht? 

Hoe krijg je mensen zover dat ze gedichten lezen? De jaarlijkse poëzieweek doet een duit in het zakje, maar wie probeert het eens in die andere weken?

Veel mensen schrijven wel eens een gedichtje. In de melancholische donkere maand december mogelijk meer dan anders, toch is een versje, laten we het dan zo noemen, snel neergezet. Maar het lézen van poëzie is voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show. 

Moeten gedichten rijmen? Is Annie M.G. Schmidt een dichteres of versjesmaker? Wat is een goed gedicht? Om maar te zwijgen over: ik snap gedichten nooit, behalve die van Jules Deelder of die uit de ‘rijmbundel’ van Tim Hofman. Moet je het eigenlijk wel snappen?

‘Dat is de enige tekstsoort waarbij je het helemaal zelf mag weten’

Volgens Ingmar Heytze die er begin dit jaar een artikel over schreef in het NRC, heeft het lezen van poëzie met de gevoeligheid ervoor te maken. De een heeft dat nu eenmaal wel en de ander niet. “Mensen die verklaren dat ze geen gedichten lezen, geven vaak als reden dat poëzie onbegrijpelijk is. De beste poëzielezers die ik ken, lezen precies om die reden wél poëzie,” zegt Heytze in het artikel. “Alles wat we te lezen krijgen, is bedoeld om begrepen te worden, behalve poëzie. Dat is de enige tekstsoort waarbij je het helemaal zelf mag weten, waarin het doodvermoeiende nut van alles ter discussie wordt gesteld.”

Dead Poets Society

Dat lijkt natuurlijk een heerlijk vooruitzicht voor wie een dichtbundeltje heeft liggen. Je hoeft het niet te snappen. Heytze noemt Robin Williams als de leraar John Keating die zijn pupillen voorhoudt in de film Dead Poets Society (1989): … we lezen (en schrijven) gedichten omdat we tot het menselijk ras behoren. Je kunt van alles doen dat op het oog meer zin heeft dan gedichten lezen en schrijven, maar die ‘zin’ heeft vooral te maken met voorwaarden scheppen om in leven te zijn. Poëzie behoort echter tot die verrukkelijke dingen waarvan je volslagen bezeten kunt raken, één van die vele dingen waarvoor het de moeite waard is om adem te blijven halen: kunst, liefde, goede verhalen, geweldig denkwerk, schoon- en lelijkheid, orde in de janboel of juist chaos in de aangeharkte orde, ritme, klank, muziek…

Poëziegeschenk

Dat is een hele mond vol, maar wel een mooie aanleiding om het er toch eens op te wagen. Misschien wil je iets lezen van Peter Verhelst die dit jaar het Poëziegeschenk schreef voor de Poëzieweek. Voor volgend jaar mag Tom Lanoye een poging wagen. De Vlaamse romanschrijver, theaterauteur en dichter gaat aan de slag om in de poëzieweek, van 31 januari tot en met 6 februari 2019 het thema Vrijheid in dichtvorm aan de man te brengen. Als je in die week voor 12,50 euro aan poëzie koopt, krijg je zijn boekje cadeau.  

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top