Jeanette en haar eerste Onafhankelijkheidsdag in Mexico

Jeanette Slagt besloot om op 53-jarige leeftijd opnieuw te beginnen als digitale nomade. Hierdoor heeft ze een compleet nieuwe manier van gepensioneerd leven neergezet.

In 2015 heeft ze vrijwel alles verkocht wat ze bezat. Ze was werkeloos, had een start gemaakt met een eigen bedrijf, maar helaas lukte het concept niet in Nederland. Ze besloot om ‘tering naar de nering’ te zetten: oftewel haar uitgaven af te stemmen op haar inkomsten. En waar kon ze dat beter doen dan in een land waar het levensonderhoud goedkoop is?

Dus boekte ze een ticket naar de Filipijnen en verhuisde. Momenteel verblijft ze in Mexico en heeft Jeanette al heel wat geschreven  voor 50+. Geniet mee van haar avonturen en haar kijk op het leven na je vijftigste. Vorige week vertelde ze over ziek zijn in het buitenland.

Jeanette en haar eerste Onafhankelijkheidsdag in Mexico

Op 16 september heeft bijna elke Mexicaan een vrije dag, het is dan namelijk de dag van de onafhankelijkheid. Eigenlijk vieren Mexicanen dat bijna de hele maand september die hier bekend staat als “De maand van Mexico”.

Foto: het stadhuis in Cancun wordt versierd 

Kerstversiering of niet?

Alle gebouwen worden versierd, er worden slingers opgehangen in straten en tuinen en elke bus en taxi heeft de Mexicaanse vlag wapperen. Dat is best een beetje onwennig om te zien. Want de kleuren van de Mexicaanse vlag zijn rood/wit/groen en dat zijn ook kerstkleuren. Bovendien is het symbool van de bevrijding van de Spanjaarden een klok. Ik ben dan ook een beetje in de war over de versiering die opgehangen wordt. Is het nu voor de kerst of voor de onafhankelijkheidsdag?

Mijn verwarring is niet zo vreemd, omdat in de Filipijnen in september de kerstversiering opgehangen wordt. Maar hier is het echt voor de Onafhankelijkheidsdag. De Mexicanen zijn heel erg patriottisch, dus er wordt flink geïnvesteerd in versieringen. Ook de Mexicaanse gemeenschap in Nederland zal deze dag uitbundig vieren.

Op 15 december om een uurtje of elf in de avond schijnt het spektakel los te barsten. We herdenken dan dat in 1810 in het stadje Dolores, de priester Miguel Hidalgo opriep voor bevrijding van de Spanjaarden. Hij luidde de dorpsklok en riep het volk op tot verzet. “Viva Mexico, Viva la Independencia.” Deze herinnering wordt elk jaar gevierd met de president die op het balkon van het presidentieel paleis de klok luid waarop het volk ‘Viva Mexico, Viva la Independencia” scandeert. Hierna zingt men massaal door het hele land het volkslied. Dan barst er vuurwerk los en begint het feest!

Eten, drinken, folkloristische dansen en mariachi muziek, parades en patriottisch volksvermaak, daar komt het in grote lijnen op neer. Straten worden afgezet en overal is het een gezellige boel, de hele nacht door tot en met de volgende dag. Ik ga het allemaal meemaken. Ik bekijk nu al de versieringen die overal opgezet en opgehangen worden en ik neem me voor om op de avond van de festiviteiten in de stad te zijn, maar het vuurwerk bekijk ik vanaf het dakterras. Vanaf daar heb ik een prachtig overzicht over de stad.

Foto: mariachi band op straat 

Dat heb ik me voorgenomen en ik hoop dat het allemaal lukt, want het is ook regentijd en bij vlagen hoost het met bakken uit de lucht. De wind is koel en komt uit het Noorden, maar echt verlichting brengt het niet in de verstikkende warmte. Niet in de stad tenminste.

Chile relleno de Nogales

Wat ik niet ga doen is het gerecht eten wat bij deze festiviteiten hoort, ik zie het op elke menukaart verschijnen: Chile relleno de Nogales. Het lijkt me niet lekker. het gerecht bestaat uit de drie kleuren van de Mexicaanse vlag en is voornamelijk in de maand september te verkrijgen. Het luidt de wintertijd in zeg maar. Het gerecht bestaat uit grote Chili-pepers, formaat paprika, gevuld met garnalen en chorizo, daaroverheen een saus van walnoten en de pitjes van de granaatappel.

Ik kan er niet enthousiast over worden, ik probeer me een voorstelling te maken van de zilt zoete smaak van garnalen met chorizo die hier heel pittig is in die chili-peper en dan walnoten in roomsaus met granaatappelpitjes. Er gaat ook kaas in en kaneel en uiteraard limoensap, want waar zou een Mexicaan zijn zonder zijn limoensap en zijn pepers?

Eigenlijk is de Onafhankelijkheidsdag niet echt dat wat het is, het is meer het begin van een langdurig verzet en oorlog die zich als een inktvlek over Mexico vanuit het noorden uitbreidde en die 10 jaar duurde. Pas op 27 september 1821 werd de onafhankelijkheid een feit door het verdrag van Córdoba. Mexicanen blijven echter 15 en 16 september zien als hun begin van de onafhankelijkheid. Het idee was geboren en het verzet gestart.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top