In de moestuin: spruitjes, je houdt van ze of je haat ze

Moestuinverhalen 21

De een vindt ze heerlijk en de ander gruwelt ervan: spruitjes. Zelf ben ik niet een enorme fan, maar ik lust ze wel. Uit pure nieuwsgierigheid naar hoe ze smaken uit eigen tuin heb ik ze dit jaar voor het eerst zelf geteeld. Helaas door inmenging van de koolvlieg vallen de resultaten ietwat tegen.

Brussel Sprouts

Waar komen ze eigenlijk vandaan? Oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Daar werden ze duizenden jaren geleden al geteeld. Pas rond 1821 kwamen ze via Brussel ook Noord-Europa binnen. Het bleek een ideale wintergroente te zijn. Tegenwoordig worden spruitjes met name in Nederland, Engeland en Frankrijk geteeld. De Engelse naam: Brussels Sprouts en de Franse naam: ‘choux de Bruxelles’ zijn een verwijzing naar de Brusselse geschiedenis van de spruitjes.

Gezond en niet meer zo bitter

Spruitjes zijn heel erg gezond, maar ze staan vooral bekend om hun bittere smaak. Hierdoor zijn ze niet zo populair bij kinderen. Wist je dat de rassen die nu geteeld worden zijn gekruist? De smaak is niet meer zo bitter als vroeger. Lustte je vroeger geen spruitjes? Probeer het nog eens. Of teel ze zelf en wacht totdat de vorst er overheen is gegaan. Door de vorst worden de zetmelen omgezet in suikers en dat komt de smaak ten goede, die wordt zoeter!

Foto: zo groeien ze! 

‘Ik wist niet dat ze zo groeiden!’,

Veel mensen weten helemaal niet hoe spruitjes groeien. Mijn nichtje kwam een kijkje nemen in de moestuin en riep: “groeien ze aan een stok?” Jazeker. Het groeiproces gaat als volgt. In de oksels, waar de bladeren uit de stam komen, ontstaan knoppen die uitgroeien tot minikooltjes. Onder elk blad vormt zich een spruitje. De onderste bladen kan je weghalen of sterven af. Er blijft een stam van wel een meter hoog over. Dat is die stok dus.

Oogsten

De onderste spruitjes oogst je als eerste. Wacht tot ze ongeveer 2 tot 3 centimeter groot zijn. Je kunt ze plukken (draaien) of wegsnijden. Een paar weken later oogst je de spruitjes die hoger zitten. Je kunt er voor kiezen om de top uit de plant te halen. Hierdoor stopt de plant al zijn energie in de spruitjes en krijg je hogere opbrengst. Maar je kunt hem ook gewoon laten zitten. De top beschermt je plant beter tegen regen, vorst en sneeuw.

Bewaren

Vorige week heb ik het voor het eerst een aantal spruitjes uit eigen tuin gegeten. De smaak was goed! Niet bitter. Helaas moest ik wel veel blaadjes van de spruitjes weggooien door al het gedoe met de koolvlieg. Daarbij is het natuurlijk een droge en warme zomer geweest. Een kleine oogst, maar ik ben super tevreden over de smaak. Je kunt ze na het oogsten een kleine week in de koelkast bewaren. Is de vorst er al overheen geweest, eet ze dan dezelfde dag nog op.

Voorkom spruitjeslucht

Tot slot een tip over het koken van spruitjes. Kook ze niet te lang! Acht tot tien minuten is genoeg. Zo voorkom je dat vitamines verloren gaan en heel belangrijk: die typische spruitjeslucht! Te omschrijven als rotte eieren (zwavellucht). Brrr. Dat moet je niet willen. Een uitje meekoken helpt tegen die lucht. Je kunt spruitjes verwerken in heel veel gerechten van soepen tot stoofgerechten. Ook zijn ze lekker als je ze roerbakt.

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel twintig.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top