close
  • donderdag 28 januari
Zorg en Zekerheid

Hoeveel soorten hoorapparaten zijn er en welk hoortoestel past bij jou?

Hoeveel soorten hoorapparaten zijn er en welk hoortoestel past bij jou?

Mensen die de leeftijd van 50 jaar zijn gepasseerd, zijn vaak nog enorm vitaal en bruisen van energie. Tegelijk dienen zich lichamelijk tekenen aan van veroudering. Kleine en grotere kwaaltjes steken de kop op. Veel mensen krijgen in die levensfase te maken met (beginnende) gehoorproblemen. Bepaalde geluiden komen niet mer binnen. Of in drukke ruimtes ervaren ze een kakofonie aan geluiden.

Heb je deze ervaring zelf, dan is het slim om een gehoortest af te laten nemen, want mogelijk lan een hoortoestel je gehoor weer optimaliseren. Maar welke hoorapparaten zijn er tegenwoordig allemaal? Wat zijn de belangrijkste soorten hoorapparaten? En welk hoortoestel is voor jou het meest geschikt?

In-het-oor-hoortoestellen: nagenoeg onzichtbaar en comfortabel

In hoofdzaak bestaan er drie soorten hoorapparaten die je kunt gebruiken als je last hebt van gehoorproblemen, namelijk: in-het-oor-hoortoestellen (IHO), luidspreker-in-het-oortoestellen (LIHO) en achter-het-oor hoortoestellen (AHO). Laten we beginnen met het eerste type, de in-het-oor-hoortoestellen. Een IHO-gehoortoestel is een luisterhulp, die als belangrijkste kenmerk heeft dat het hoorapparaat in het oor wordt gedragen. IHO-toestellen hebben een compacte behuizing, die in het oor verdwijnt en daardoor nauwelijks tot niet zichtbaar is. Moderne IHO’s zijn naast lekker klein ook voorzien van de nieuwste digitale en technologische vindingen.

Luidspreker-in-het-oortoestellen: een perfecte geluidskwaliteit

Luidspreker-in-het-oortoestellen, ook bekend als LIHO’s, zijn een andere mogelijkheid voor wie op zoek is naar een passend gehoorapparaat. Onder de soorten gehoorapparaten die er zijn valt de LIHO op door zijn uitstekende geluidskwaliteit. Om deze reden kiezen veel mensen voor een LIHO en niet voor een IHO of een AHO. Goed geluid is per slot van rekening waar het om draait bij hoorapparatuur.

Achter-het-oor hoortoestellen: de meest klassieke variant

Ten slotte kun je nog gaan voor een achter-het-oor hoortoestel, ofwel een AHO. Deze variant onder de gehoorapparaten is de meest traditionele versie. Zoals de naam al aangeeft, worden AHO-toestellen direct achter het oor geplaatst en gedragen. Gelukkig zijn AHO’s op alle vlakken meegegroeid met de tijd. Ze zijn qua pasvorm steeds dunner geworden. Kies je voor een AHO, dan wordt deze exact op maat gemaakt, waardoor ze perfect passen. Ook de technologie van AHO’s is hypermodern en biedt de garantie op een bovengemiddeld goede gehoorkwaliteit.

Welk toestel past bij jou?

Welke hoorapparaat goed bij jou past, is helemaal afhankelijk van jouw wensen. Als je een onopvallend toestel wilt, dan is een IHO of LIHO een prima keuze. Ga je voor optimale gehoorkwaliteit, kies dan voor de LIHO. Maar ook IHO’s en AHO’s bieden een prima hoorcomfort. Vraag je audicien om advies op maat om de beste keuze te maken!

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook