close
  • zondag 24 maart
Algemeen

Hoe homovriendelijk zijn woon- en zorgcentra?

Hoe homovriendelijk zijn woon- en zorgcentra?

De Roze Loper. Veel mensen hebben geen idee wat dat is. Toch bestaat het al acht jaar en is het een keurmerk voor zorginstellingen die aandacht besteden aan seksuele diversiteit. Homovriendelijk zijn ze nog niet overal. 

In de zorg zijn er nog altijd veel bewoners in instellingen die zich niet vrij voelen om voor hun geaardheid uit te komen. Uit angst voor onder andere pesterijen, genegeerd worden en eenzaamheid. 

Senior Pride

Voor ouderen is het regelmatig nog moeilijk om over hun homoseksuele geaardheid te spreken. In het kader van de vorige week gehouden Senior Pride spant onder andere het dr. Sarphatihuis in Amsterdam zich in om diversiteit aan te moedigen. 

Rozeneiland

Rozeneiland, heet de lhbt-afdeling in deze instelling. Daar wonen oudere homo’s, lesbiennes en transgenders. In veel andere verzorgingstehuizen voelen ouderen zich niet vrij om voor hun geaardheid uit te komen. Hier kan dat wel. 

Certificaten

De Roze Loper werd geïntroduceerd door COC Nijmegen. Oudere mensen wensen, ook als ze naar een verzorgingstehuis moeten, zichzelf te kunnen blijven. Inmiddels zijn er 150 van deze certificaten uitgereikt. Dat betekent dat er een zekere openheid is en dat er niet gepest wordt. Niemand mag worden uitgesloten en clubjesvorming moet worden tegengegaan. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook