Hoe goed werken jouw nieren?

Deze week is de collecteweek van de Nierstichting. Op dit moment zijn er in ons land ongeveer 1,7 miljoen mensen met chronische nierschade. Zo’n veertig procent daarvan weet dit zelf niet. Klachten ontstaan pas als de nieren nog maar voor dertig procent werken. Zo kan de schade ongemerkt verergeren, met alle gevolgen van dien. Nierschade is onherstelbaar, dus hoe eerder je erbij bent hoe beter het is. Daarnaast kun je preventief het nodige doen. Je leest er hier alles over.

Al een jaar of vijftien collecteer ik voor de Nierstichting. Veel collectanten zijn zelf nierpatiënt of hebben iemand in de naaste omgeving met een nierziekte. Voor mij ligt dat anders, ik ben eigenlijk een beetje per ongeluk collectant geworden (daar schreef ik eerder deze blog over). Maar al ben ik dan geen ervaringsdeskundige, ik weet wel dat de nieren een belangrijk onderdeel van ons lichaam zijn. Als er sprake is van nierfalen dan zul je om te kunnen overleven óf een niertransplantatie moeten ondergaan, óf moeten dialyseren. Helaas zijn er niet genoeg donornieren, waardoor veel patiënten afhankelijk zijn van dialyse. Een zware behandeling. Veel nierpatiënten zeggen dat dialyseren geen leven, maar overleven is. Het is dus van belang om te voorkomen dat eventuele nierschade vroeg opgespoord wordt. Wat kun je zelf doen?

Persoonlijke Gezondheidscheck

De Persoonlijke Gezondheidscheck is een test waar je online aan kunt deelnemen, tegen een kleine vergoeding. De test geeft je inzicht in het risico dat je loopt om nierschade te ontwikkelen. Je vult online vragen in over gezondheid en leefstijl en meet je nierfunctie met een thuistest. Vervolgens krijg je een persoonlijk gezondheidsrapport met adviezen om gezonder te leven en daarmee aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk en nierziekten te voorkomen. De Persoonlijke Gezondheidscheck is ontwikkeld door artsen, wetenschappers en de Nierstichting.

Heb je een verhoogd risico?
Heb je diabetes, een hoge bloeddruk of een hart- en vaatziekte, dan heb je een verhoogd risico op nierschade. De kans is groot dat je dat helemaal niet wist. Heb je een van de genoemde ziektes, dan is het advies om je huisarts te vragen om minstens één keer per jaar te controleren of je nieren nog goed werken.

Ook bij ouderen en mensen die medicijnen gebruiken komt een verminderde nierfunctie vaak voor. Een arts moet bij het voorschrijven van medicijnen die een relatie hebben met de nieren rekening houden met je nierfunctie. Tijdens het ouder worden neemt de nierfunctie namelijk geleidelijk af, waardoor bepaalde medicijnen langer en in hogere concentraties in het bloed blijven. Als de medicatie hierop niet wordt aanpast, bijvoorbeeld met een andere dosis of een ander medicijn, dan ontstaat een verhoogd risico op versnelde achteruitgang van de nieren. Meer dan veertig procent van de mensen ouder dan zeventig jaar heeft chronische nierschade.

Diabetes

Door diabetes kunnen de kleine bloedvaatjes in de nieren, en specifiek in de nierfilters, beschadigen. Bij een derde van de mensen met diabetes type1 of type 2 treedt nierschade op als gevolg van de ziekte, meestal binnen 25 jaar nadat de diagnose gesteld is. Op dit moment heeft meer dan een kwart van de mensen in Nederland met diabetes ook chronische nierschade.

Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk is een van de meest voorkomende oorzaken van nierschade; je bloedvaten en de nierfilters kunnen erdoor beschadigd raken. Ongeveer één op de vijf mensen met een hoge bloeddruk heeft chronische nierschade. Je merkt niet altijd dat je een hoge bloeddruk hebt en in dat geval loop je ongemerkt risico. Ben je boven de veertig en weet je van jezelf dat je een hoge bloeddruk hebt maar je ervaar geen klachten, meet je bloeddruk dan toch regelmatig. Zijn er veranderingen, dan kun je even overleggen met je huisarts. Zout kan bloeddrukverhogend werken en teveel zout gebruiken is dus schadelijk voor je nieren. Je kunt via de zoutmeter je zoutinname checken. Vind je gerechten flauw zonder zout, probeer dan eens andere kruiden.

Hart- en vaatziekten

Slagaderverkalking kan de bloeddruk verhogen en de nieren beschadigen. Ook kunnen bloedstolsels een nier- of hartinfarct of een beroerte veroorzaken, en daarmee bijdragen aan chronische nierschade. Andersom verhoogt chronische nierschade het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk.

Medicijnen en de nieren

Bepaalde medicijnen, waaronder pijnstillers, bloeddrukverlagende medicijnen en antibiotica kunnen schadelijke effecten op de nieren hebben. Vaak in combinatie met andere de risicofactoren, zoals veroudering of uitdroging. Pas op met bepaalde pijnstillers als ibuprofen, naproxen en diclofenac (NSAID’s): deze kunnen nierschade veroorzaken of verergeren.

Collecteweek

Deze week wordt er weer gecollecteerd voor de Nierstichting. Vorig jaar was de opbrengst ruim drie miljoen euro. Dit jaar is bijzonder, maar juist nu beseffen we des te meer hoe kwetsbaar we kunnen zijn als het om onze gezondheid gaat. Dat gezond zijn helemaal geen vanzelfsprekendheid is. Is er bij jou geen collectant aan de deur geweest en wil je wel een kleine donatie doen? Dan kan dat via deze digitale collectebus.

Pas goed op jezelf en blijf gezond!

 

Bron en foto’s: Nierstichting

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top