Gerda’s gewaardeerde galgenmaal

Gerda’s gewaardeerde galgenmaal

Mijn oudste zoon gaat heel binnenkort het nest verlaten. En het schoot me ineens te binnen: een galgenmaal. Je weet wel, zo’n laatste maal voordat je een grote stap neemt. De zoekmachine van Google vulde zich met de tekst galgenmaal en zie daar: een galgenmaal is de laatste maaltijd die een ter doodveroordeelde krijgt voor zijn executie. Het betreft hier gelukkig geen executie, maar wel een laatste keer. En zo stelde ik aan mijn zoon voor dat hij een laatste maaltijd mocht kiezen voordat hij het nest ging verlaten. Want straks is hij zelf aan de beurt om te gaan koken. Ik ben benieuwd…

Hij moest even nadenken, maar al spoedig kwam hij met pangasiusfilet op de proppen. Deze vis is heel zacht van smaak en heeft een zachte structuur. Bovendien zitten er geen graten in, want daar heeft hij een enorme hekel aan. Nu nog een recept verzinnen. Hij had naast de vis nog enkele andere ingrediënten genoemd. En daar heb ik geprobeerd chocola van te maken. Nee joh, geen echte chocola, maar wel een gewaardeerde maaltijd. Het uiteindelijke gerecht vind je hieronder.

De laatste keer thuis eten met het hele gezin aan de grote etenstafel, waar verhalen gedeeld werden, wensen uitgesproken en kleine attenties uitgedeeld aan het uit(z)waaiende kind. Het werd een bijzondere avond(maal). De goeie oude tijd kwam via de nodige anekdotes voorbij. Iedereen werd enthousiast om verhalen te delen en via een bulderende lach belanden we uiteindelijk in de slappe lach. Het was een zeer gewaardeerd, feestelijk avondmaal. En zoonlief? Die kan met een gerust hart uitvliegen…

Wat heb je nodig

  • 750 gram pangasiusfilet
  • 750 gram aardappelen (waarvan de helft zoete aardappelen)
  • 4 stengels prei
  • 1 ui
  • 1 bakje roomkaas
  • 150 gram crème fraîche
  • 1 rode paprika
  • snufje peper & zout
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 zakje geraspte (geiten)kaas
  • olijf- of kokosolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Schil de aardappelen en zet ze op het vuur. Kook ze totdat ze gaar zijn. Pureer de aardappelen samen met een klontje boter en een klein scheutje melk. Zet de koekenpan met olijfolie op het vuur. De vis met peper & zout bestrooien en in een koekenpan bakken tot deze gaar is. Doe de gebakken vis in een ingevette ovenschaal. Snijd de prei in ringen en de ui en paprika in kleine stukjes. Verhit olie in een wokpan en bak hierin de prei, ui en paprika. Meng de roomkaas met de crème fraîche in een schaaltje. Verdeel de room over de vis in de ovenschaal. Vervolgens het preimengsel eroverheen. Als laatste de aardappelpuree over de schaal verdelen en met geraspte kaas afdekken. Zet de schotel in de oven voor ongeveer 15-20 minuten (totdat de kaas gesmolten en goudbruin is).

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top