Feit of fabel: Helpt rode gist rijst cholesterol te verlagen?

We horen steeds vaker dat rode gist rijst wordt gebruikt door mensen met een verhoogd cholesterol gehalte. Zowel in combinatie met medicijnen en/ of een gezondere leefstijl, maar ook als alternatief voor de gebruikelijke medicatie die wordt voorgeschreven door de arts. Deze medicijnen, statines genaamd, hebben een slechte reputatie omdat hun bijwerkingen erg vervelend kunnen zijn: stijve spieren, kramp in voeten en benen en pijn in de gewrichten.

Waarom krijg je pijnlijke spieren en gewrichten van statines?
Statines remmen in de lever de aanmaak van cholesterol en tijdens dit proces ontstaan er lactonverbindingen. Vanuit de lever gaat deze stof naar de spiercellen en blokkeren daar de energievoorziening van de spieren. En dat veroorzaakt de zeurende spierpijn. Het verschilt per persoon hoeveel lactonverbindingen gemaakt worden en hoe sterk de energievoorziening in de spieren beïnvloed wordt en dus hoeveel spierpijn er ontstaat.

Daardoor is het best begrijpelijk dat je op zoek gaat naar andere middelen om je cholesterol te verlagen. Zeker als je net te horen hebt gekregen dat je cholesterol verhoogd is en je nog nooit medicijnen hiervoor hebt gekregen. Maar kan dat eigenlijk wel? Is het mogelijk om door een alternatief voedingssupplement het cholesterol te verlagen? En is de rode gist rijst even effectief als de statines?

Wat is rode gist rijst?
Rode gist rijst, ook wel rode rijst genoemd, is de benaming van rijst, die wordt gefermenteerd (bewerkt) met de gistsoort Monascus Purpureus.  Door de fermentatie ontstaat de rode kleur van de rijst gist en ontstaat de werkzame stof: Monacoline K. Het is dus totaal wat anders dan rijst die een roodachtige kleur heeft. Er wordt geclaimd dat Monacoline K uit rode gist rijst een gunstige invloed heeft op het cholesterolgehalte. In 2011 heeft de European Food Safety Authority (EFSA) de volgende gezondheidsclaim goedgekeurd: ‘Monacoline K uit rode gist rijst draagt bij aan het behoud van een normaal LDL-cholesterol. En sindsdien is dit middel verkrijgbaar in de drogist als supplement. Maar als we het etiket goed bekijken dan zit er in deze potjes slecht 1% werkzame stof Monacoline K! De vraag is dus of het gebruik van deze supplementen het gewenste effect geeft en of het werkelijk je cholesterol verlaagd.

Werkt het écht cholesterol verlagend?
Uit onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van het gebruik van rode gist rijst om cholesterol te verlagen blijkt dat het inderdaad het cholesterol verlaagd en weinig bijwerkingen vertoont. Of rode gist rijst ook daadwerkelijk sterfte en/of beroertes voorkomt, zoals statines doen, wordt door dit onderzoek niet aangetoond. Er is nog niets bekend over lange termijn effecten op hart- en vaatziekten en veiligheid van dit supplement. Daarom beveelt de Hartstichting het gebruik van rode rijst gist niet aan.

Conclusie: 
De stof Monacoline K,  is chemisch identiek aan het cholesterolverlagend medicijn Lovastatine, wat een statine is (net als de medicijnen die de arts voorschrijft). Het is dus goed mogelijk dat je van dit supplement dezelfde bijwerkingen kunt krijgen als van de medicatie. Maar het heeft ook een wisselwerking met voeding: het drinken van bijvoorbeeld grapefruitsap heeft een negatieve invloed op de werking van dit supplement. Daarnaast is er veel onduidelijk over de dosering, is 1% werkzame stof niet te laag? En wat als je deze supplementen gebruikt in combinatie met je statines, dan krijg je wellicht te veel binnen! Daarom is onze conclusie: laat je dus niet misleiden door mooie reclame, maar overleg altijd eerst met je huisarts en/of apotheker over het gebruik van rode gist rijst. Wil je toch iets anders doen dan direct beginnen met medicijnen maak dan gerust een afspraak, want met voeding en beweging kun je wél je cholesterol verlagen!

Froukje Noordenbos
dietistbalanza.nl

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top