Een goeie reden om een rode stip op je voorhoofd te zetten

Eerder ging het over pasfoto’s en het vergiet, ditmaal over een rode stip en foto’s. Wil je namelijk niet op de foto tijdens het culinaire evenement Bubbles & Bites in Bloemendaal? Plak dan een rode stip op je voorhoofd.

Nieuwe privacywet

Een opmerkelijke maatregel van de organisatie van het festival. Het heeft te maken met de nieuwe privacywet die op 25 mei dit jaar is ingegaan. Daar staat onder ander in dat bedrijven foto’s van personen niet zomaar online mogen zetten. Maar hoe je dat in de praktijk? Je kunt geen duizenden mensen eerst toestemming vragen om een foto van ze te maken. Vandaar dat de organisatie van dit evenement met deze creatieve oplossing komt.

‘Vroeger kon je gewoon foto’s publiceren’

Het is trouwens niet de eerste keer dat de organisatie met deze maatregel komt. Eerder deze maand kwamen ze bij een ander evenement met hetzelfde idee. Tegenover NH Nieuws vertelt de organisatie het volgende: “Vroeger kon je gewoon foto’s publiceren. Nu ben je nog vijf weken bezig om bij iedereen navraag te doen of een foto of video op de website mag worden gezet.”

Stippen liggen klaar

De stip kon opgehaald worden bij de organisatie of zelf gezet worden met lippenstift. En? Werd dat massaal gedaan? Nee, want slechts drie van de 70.000 bezoekers zetten een stip op het voorhoofd. Foto’s waar zij op stonden werden niet gebruikt of de gezichten werden geblurd.

Voor de organisatie heeft het plan goed gewerkt, want er staat nu niemand op de foto die het niet wil en zo is de privacywet gewaarborgd. Als fotograaf iedereen bij een groot evenement apart toestemming vragen is niet werkbaar. Dus ook bij het evenement in Bloemendaal, dat dit weekend wordt gehouden, liggen de stippen weer klaar voor de bezoekers.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top