close
  • zondag 27 september
Algemeen

Deze ouderen kozen voor avontuur en namen de benen

Deze ouderen kozen voor avontuur en namen de benen

Ontsnappingen uit verzorgingshuizen beperken zich niet tot fictie alleen. Sterker nog: steeds meer ouderen nemen de benen. 

Je kent vast wel die NS reclame. Twee heren op leeftijd, Fons en Hendrik, laten het slappe witte bammetje dat ze in het verzorgingshuis voorgeschoteld krijgen voor wat het is, pakken de trein naar Parijs en nuttigen daar op een terras een maaltijd die meer tot de verbeelding spreekt. We moeten glimlachen om die vlucht uit het tehuis. 

De benen genomen

De reclamejongens die dit bedachten, moeten een vooruitziende blik hebben gehad, want het lijkt momenteel de nieuwste trend om uit een tehuis weg te lopen. Gisteren nog ging het nieuws rond dat er twee heren uit een Noord-Duits verzorgingshuis de benen hadden genomen. 

Er werd een zoektocht op touw gezet en de twee werden op een metal-festival aangetroffen. Daar hadden ze zich tot in de late uurtjes prima vermaakt. Eigenlijk hadden ze nog geen zin om terug te gaan, maar ze werden vriendelijk doch dringend gesommeerd naar hun stek terug te keren. Ze werden uiteindelijk door de politie keurig voor de deur afgeleverd.

Geen toestemming van het tehuis

Een 89-jarige Britse veteraan nam in 2016 al de benen. Hij wilde bij een herdenking in Normandië aanwezig zijn, maar had daar geen toestemming voor gekregen vanuit het tehuis. Hij nam ongemerkt een bus richting zijn D-Day kameraden. Een grote overjas verborg al zijn medailles. In vol ornaat wist hij Frankrijk te bereiken om de herdenking van de geallieerde landing bij te wonen. 

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Misschien hebben al deze krasse knarren het boek gelezen van Jonas Jonasson: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. De honderdjarige verdwijnt even voor zijn honderdste verjaardag uit het rusthuis. Hij meent wel wat beters te doen te hebben, dan een verjaardag vieren. Hij beleeft de meest bijzondere avonturen. En ook historische gebeurtenissen passeren de revue. 

In Zweden hebben ze al een flinke aanzet gedaan

Wat dit allemaal wil zeggen is natuurlijk meer dan een ontsnapping uit een verzorgingshuis. Ouderen blijken duidelijk niet afgeschreven, zelfs al wonen ze niet zelfstandig meer. Wie op leeftijd is, verlangt nog altijd naar avontuur, gezelschap en het ondernemen van leuke dingen. En belangrijker nog: enige zelfstandigheid en autonomie. In Zweden hebben ze daar al een flinke aanzet toe gedaan. Daarover lees je meer in een volgend artikel vandaag: ‘Daarom is wonen in een verzorgingshuis zo gek nog niet’.

 

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook