De voordelen van kleiner wonen

Kleiner wonen is een trend. Dat betekent niet dat iedereen naar een tiny house moet verhuizen, maar een beetje downsizen is zo gek niet. Waarom willen we dat eigenlijk en wat is het voordeel?

De kinderen zijn het huis uit, je hebt al tijden geen huisdieren meer. Je kunt eindelijk gaan en staan waar je wilt, en bijvoorbeeld gaan reizen. Vrijheid blijheid. Maar die enorme tuin en dat grote huis, houden die vrijheid nog op afstand. Het grote gazon moet worden gemaaid, de heg gesnoeid en planten verplaatst. En dan hebben we het nog niet gehad over het schilderwerk aan het huis en de wekelijkse schoonmaak. Kortom; wie echt van zijn vrijheid wil genieten gaat downsizen. Die kiest voor een kleiner huis of een appartement.

Voor veel mensen is dat een enorme stap na jarenlang in een flinke eengezinswoning te hebben gewoond, maar het maakt het leven wel een stuk relaxer als de zorgen om en rond een huis wegvallen. Bovendien kan het ook flink in de kosten schelen.

De voordelen van kleiner wonen op een rij

-Kleiner wonen is goedkoper

Zeker nu de huizenprijzen hoog zijn, biedt kleiner wonen meer perspectief.

-Minder vaste lasten

Behalve een lagere hypotheek of huur, zijn ook de stookkosten en het energieverbruik lager. Je hebt immers minder vierkante meters. Vergeet ook de onderhoudskosten niet. Je hebt bijvoorbeeld meters minder schilderwerk.

-Je hoeft minder in te richten

Nog meer meubels, nog meer spullen. Het is allemaal niet nodig als je kleiner woont. Kies voor spullen die je écht nodig hebt. Meer dan genoeg en het scheelt in de portemonnee. Bovendien geeft het ook rust niet constant op zoek te hoeven naar meer, anders of beter.

-Meer tijd over

Je hoeft minder schoon te maken en minder op te ruimen. Dat scheelt zeeën van tijd. Het geeft meer vrijetijd.

Al met al is kleiner wonen dus vooral gunstig voor de financiën en het kost je in alle opzichten minder tijd. Veel voordelen dus. Toch breken veel mensen het hoofd over het inrichten van een kleinere ruimte. Als je jarenlang ruimte genoeg had om een kamer vol te zetten met meubels, valt het niet altijd mee om er nu met minder meubels een gezellige ruimte van te maken. Prop het vooral niet vol. Het is beter om het een beetje licht, lucht en letterlijk de ruimte te geven. Daar is een aantal tips voor. Komen ze.

Licht

Zorg voor voldoende licht in huis. Geef ramen de ruimte en plaats lampen die naar boven schijnen. Dat geeft een ruimtelijk effect.

Transparantie

Kies voor luchtige materialen die transparant zijn of licht weerkaatsen. Spiegels doen het altijd goed. Denk ook eens aan transparante deuren en lichte gordijnen. Ze maken een ruimte lichter en optisch groter.

Groot en eenvoudig

Kies voor grote en eenvoudige meubels in plaats van veel kleine stukken. Dat laatste maakt rommelig en dan lijkt een ruimte snel vol. Plaats de meubels zo dat er genoeg loopruimte overblijft dat logisch in elkaar overgaat.

Van de grond

Door kasten zwevend aan de muur te bevestigen en meubels op poten te zetten, krijgen meubels letterlijk lucht. Dat geeft een ruimer effect.

Kleuren

Kies voor lichte kleuren die het (zon)licht niet absorberen, maar juist laten stralen ofwel weerkaatsen. Het maakt een ruimte luchtiger en het lijkt hierdoor groter. Met lichte muren met een iets donkerder omlijsting (van hetzelfde kleurpalet) lijken de muren als vlak verder weg. Dat geeft optisch een ruimer effect.

 

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top