close
  • zondag 22 september
Nostalgie

Hoe ‘Avond’ op nummer één kwam

Hoe ‘Avond’ op nummer één kwam

muziekmaand

‘Avond’ van Boudewijn de Groot. Oftewel: ‘Ik geloof (in jou en mij)’. Één van de bekendste liedjes van Boudewijn de Groot. In de Top 2000 scoort het liedje goed. In 2005 was het zelfs de nummer één van de lijst. Maar het is nooit een Top-40 hit geweest. Hoe zit dat eigenlijk?

‘Malle Babbe’ en ‘Avond’

Het is 1973 als het nummer door Boudewijn de Groot en jeugdvriend Lennaert Nijgh wordt geschreven. Rob de Nijs zingt het op zijn nieuwe album ‘In de uren van de middag’. Tijdens het schrijven had Nijgh zijn toenmalige geliefde Anja Bak in gedachten. Op het album van de Nijs staan de hits: ‘Dag Zuster Ursula’, ‘Malle Babbe’ en ‘Jan Klaassen de Trompetter’. ‘De Avond’, zoals het nummer destijds nog heette, wordt geen hit.

Drieëntwintig jaar later is het Boudewijn die met diezelfde Anja Balk trouwt en de tekst van het liedje aanpast. Ook bedenkt hij er nieuwe muziek bij. In 1996 verschijnt het liedje op zijn comeback-album ‘Een nieuwe herfst’. In 1997 wordt het op single uitgebracht. Het nummer komt niet verder dan plek 56 in de Mega Top 100.

Op nummer 1 in de Top 2000

Maar doordat Boudewijn tijdens zijn theatertour het liedje vaak zingt, begint het op te vallen bij het publiek. Het wordt steeds populairder. In 1999 staat ‘Avond‘ voor het eerst in de Top 2000 op de 428e plaats. Daarna stijgt het nummer ieder jaar en in 2003 behaalt het zelfs de top tien.

En dan is het 2005. Dj’s van Radio 2 starten een actie. Ze willen een andere nummer één dan Bohemian Rhapsody van Queen. Ze vragen luisteraars om te stemmen op ‘Avond’. Het plan slaagt. In 2005 staat ‘Avond’ op nummer één in de Top 2000. Bohemian Rhapsody wordt de nummer twee.

Warmte en geborgenheid

Het is een eenmalig succes. In 2006 staat Bohemian Rhapsody gewoon weer op nummer één en ‘Avond’ op twee. Door het succes wordt het in 2005 nogmaals op single uitgebracht. En? Ook nu wordt het geen hit, want het blijft hangen in de Tipparade.

Het is dus blijkbaar een liedje dat past bij de doelgroep van Radio 2. Daarbij is de tekst geschikt voor de decemberperiode, want het gaat over warmte en geborgenheid. Afgelopen jaar eindigde het op de negende plaats in de Top 2000. We zijn benieuwd of het volgend jaar nog steeds de top tien haalt!

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook