‘Alcohol duurder, stuntaanbiedingen verleden tijd’

Het alcoholgebruik moet omlaag om probleemdrinken tegen te gaan. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) is daarom van plan om alcohol duurder maken. Daarnaast moet er gestopt worden met stuntaanbiedingen van kratten bier, flessen wijn en sterke drank in supermarkten en slijterijen.

“Tweede krat bier voor de halve prijs uit den boze”

Dat staat in een conceptversie van het zogeheten preventieakkoord dat Blokhuis eind oktober wil presenteren en nu al in handen is van RTL nieuws. In het akkoord staat dat gewone aanbiedingen wel mogen, maar bijvoorbeeld een tweede krat bier voor de halve prijs kan echt niet meer. Daarnaast staat er in het plan dat de accijns op alcohol geïndexeerd moet worden. Hierdoor zou de prijs meegroeien met de inflatie en dat betekent dat drank geleidelijk duurder wordt.

Wat is het preventieakkoord precies?

In het preventieakkoord worden maatregelen opgenomen waardoor Nederlanders gezonder zouden moeten gaan leven. Er staan drie thema’s in: roken, overgewicht en problematisch alcohol gebruik. Eerder werd al bekend dat Blokhuis suikervrije frisdrank en bronwater goedkoper wil maken dan suikerhoudende dranken. Dit wil hij doen door de verbruiksbelasting op suikervrije producten te laten vervallen.

Gaat het werken?

Dat is natuurlijk nog maar de vraag. Politiek commentator Frits Wester is op RTL nieuws is van mening dat sommige mensen het als betuttelend gaan ervaren. Volgens hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot kan het wel effectief zijn. Prijsstijgingen treffen degene die minder geld hebben te besteden, dus ook de jongeren. “In Schotland zie je dat de invoering van een minimumprijs op alcohol vooral effect op jongeren heeft gehad. Het alcoholgebruik is onder hen omlaag gegaan.”

Definitieve besluit eind oktober

Op NOS.nl zegt directeur Peters van de Verenging Drankenhandel Nederland dat het nu nog maar gaat om een conceptversie en dat er dus nog wel wat kan veranderen. Ook bronnen in Den Haag bevestigen dat het plan nog niet definitief is. Waarschijnlijk komt het definitieve plan 29 oktober naar buiten.

Bronnen: RTL Nieuws, NOS

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top