4 Tips voor seksualiteit bij ziekten, lichamelijke beperkingen en ouderdom

Aflevering IV

seksuologe en psychologe Irma van Steijn en seksuologe en arts Mintsje Tanis-Nauta geven advies.

-Er zijn hulpmiddelen om een erectie op te wekken

Het wordt nogal onderschat wat sommige aandoeningen met de seksualiteit doen. Neem nu de aandoening suikerziekte. Maar liefst eenderde van alle mannen met suikerziekte heeft vaatproblemen met als gevolg erectieproblemen. Het bloed stroomt niet gemakkelijk de penis in en zwelling blijft uit. Datzelfde geldt voor mannen die een prostaatoperatie hebben ondergaan. Soms ontstaat er dan incontinentie en ook hier doet het erectieprobleem zich voor. “Als zo’n operatie voor de deur staat, zeg ik altijd tegen echtparen: ‘maak van die laatste keer voor de operatie een leuk feestje! Je weet immers niet hoe het erna zal zijn”, vertelt Mintsje Tanis-Nauta.
Dat betekent overigens niet per definitie dat het erna ophoudt. “Welnee, maar het wordt mogelijk wel anders. Hoe ga je daar mee om? Nu zijn er natuurlijk oplossingen mogelijk voor die erectieproblemen. Ik noem ze maar even op: een vaatverwijdende injectie in de penis, erectiepillen of een erectiepomp. Niet iedereen gaat zo ver. Ik vraag altijd aan stellen wat hun wensen en verlangens zijn. Niets is raar. Het gaat er om wat je samen nog kunt en wilt. En als je penetratie minder belangrijk vindt, kies je voor een andere manier van vrijen.”

-Kies een pijnloze en comfortabele houding die bij jullie samen past

“De meeste aandoeningen leiden tot een verandering in de seksuele handelingen en de beleving. Gewrichtspijn bij reuma bijvoorbeeld of bewegingsproblemen bij Parkinson. Het is dan belangrijk samen te kijken naar welke houding het beste past, zonder pijn of andere ongemakken. Dat is niet raar, dat is gewoon heel praktisch.”

-Vrijen is niet louter een avondbesteding. Kies je eigen tijdstip

Irma van Steijn: “Wie bijvoorbeeld chemotherapie heeft ondergaan of bepaalde medicatie slikt, is aan het einde van de dag heel erg moe. De behoefte aan vrijen hoeft daarmee niet verdwenen te zijn, maar kies samen voor een ander moment. Daar moet je beiden voor open staan, en er vooral over praten. Het bespreekbaar maken van de seksualiteit is belangrijk.”

-Praat over je aarzelingen, problemen in verband met een aandoening. Zowel met arts en hulpverlener als je partner

Irma van Steijn: “Zowel hulpverleners als medici zouden geschoold moeten worden in de communicatie over seksualiteit bij ouderen en mensen die ziek zijn. Het is echt nog een taboe. Hoe maak je dat nou bespreekbaar en wat zeg je dan? Maar ook de mensen zelf moeten het durven aankaarten. Zowel onderling als naar een arts of hulpverlener.”

 

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top