close
  • zondag 28 november
Nostalgie

15 augustus 1969: de start van Woodstock

15 augustus 1969: de start van Woodstock

Janis Joplin, Santana, Joe Cocker, Crosby, Stills, Nash & Young, Jimi Hendrix, Jefferson Airplane en The Who, ze waren er allemaal bij. Woodstock Music & Art Fair, zoals het muziekfestival voluit heet, werd van 15 tot en met 18 augustus gehouden in het Amerikaanse Bethel.

Drie dagen van ‘vrede en muziek’ op het weiland van boer Max Yasgur. Seks, drugs, rock & roll én modder. Want het was slecht weer tijdens het festival. Het festival zou plaatsvinden in de plaats Woodstock, zo’n 70 kilometer verderop en het centrum van de toenmalige hippiecultuur. Vandaar de naam. Maar vier weken van tevoren werd de vergunning ingetrokken omdat de bewoners protesteerden en moest er worden uitgeweken naar een andere locatie.

Het festival werd door omstandigheden gratis

Woodstock is een begrip en één van de bekendste evenementen in de geschiedenis van de hippiecultuur en popmuziek. Er kwamen ruim 400.000 mensen op af, terwijl maar op 25.000 was gerekend. Wegen in de omgeving raakten verstopt en het leger deelde brood en water uit. Doordat er geen controle meer mogelijk was en hekken waren neergehaald, werd het festival gratis.

Er werd veel gedronken en drugs gebruikt

Het was veel meer dan een muziekfestival. De Vietnamoorlog was in volle gang en Woodstock was een manier om de onvrede daarover te uiten. Protestliederen konden op veel bijval rekenen. Zoals gebruikelijk in de flowerpowertijd van de jaren zestig werd er veel alcohol gedronken en drugs gebruikt. Toch was er weinig geweld en verliep het vrij vreedzaam, al vielen er wel drie doden. Het ging daarbij onder andere om een gesprongen blindedarm en een ongeluk met een tractor. Er was ook geboortenieuws: tijdens het festival werden twee baby’s geboren.

Geschreven door: Redactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook