close
  • zondag 28 november
Nostalgie

12 augustus 1995: ‘Het is een nacht’ op nummer 1

12 augustus 1995: ‘Het is een nacht’ op nummer 1

Een kneiter van een hit in de zomer van 1995: ‘Het is een nacht’ (levensecht) van Guus Meeuwis en Vagant. Je zingt het liedje zomaar weer mee. De uitdrukking ‘het is een nacht die je normaal in films ziet’ is zelfs opgenomen in de Dikke van Dale. Vanaf 12 augustus staat het nummer zes wekenlang op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Weet jij het nog?

‘Een klein hitje?’

In de zomer van 1995 was ik elf jaar oud. Ik kan me goed herinneren dat het een enorme hit was. Elke dag hoorde ik wel iemand het liedje zingen op de camping. Mijn broer, nu werkzaam bij de radio, dacht dat het een klein hitje zou worden. Daar lachen we nu nog met de hele familie om. Zijn droom om later bij de radio te gaan werken heeft hij waar gemaakt, maar zijn inschatting bij dit liedje was duidelijk mis! Van dat kleine hitje zijn namelijk meer dan een kwart miljoen exemplaren verkocht.

Romantisch weekendje

Het nummer is in 1994 door Guus Meeuwis geschreven na een romantisch weekendje weg met zijn toenmalige vriendin Valerie in België. In 1994 studeerde Guus rechten in Tilburg. Tijdens die studie zong hij geregeld op studentenfeesten of in kroegen. Café Vagant is zijn favoriete kroeg. Met een aantal vaste gasten van die kroeg richtte hij de groep Vagant op.

Tijdens het Studenten Songfestival van 1994 in Leiden treden Guus Meeuwis & Vagant op met het liedje ‘Het is een nacht’. Ze winnen. In eigen beheer besluiten ze het nummer uit te brengen als single. Binnen no time is de eerste oplage uitverkocht. Ze krijgen een manager, Willem van Schinderl en hij besluit het nummer landelijk uit te brengen.

The Baseballs en ‘het is een nacht’

Dan gaat het rap. Het nummer wordt Alarmschijf en stoomt door naar de eerste plaatsen van de Nederlandse en Vlaamse hitlijsten. Het wordt de ultieme zomerhit van 1995 en staat 37 weken in de hitlijst. Wist je dat in 2011 de Duitse band The Baseballs het nummer omgezet hebben naar een swingende rock’n roll versie: ‘This is a night?’. Leuk, maar de Nederlandse versie blijft natuurlijk de hit. Eigenlijk best raar dat het zo’n grote hit in de zomer was, qua sfeer zou het misschien beter in de winter passen. Waarom liedjes een zomerhit worden blijft wat dat betreft een raadsel.

Geschreven door: Hillie Weistra

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook